čtvrtek 19. září 2024

Starliner úspěšně doputoval na Zemi. Posádka však zůstala na ISS

Boeingův vesmírný modul Starliner úspěšně přistál po zkušebním letu bez posádky. Problémy s pohonným systémem však znamenaly, že astronauti museli zůstat na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a vrátí se až příští rok s lodí SpaceX.

profimedia-0905521505

Foto po přistání Starlineru zpátky na Zemi.
Zdroj: Profimedia

  • Foto po přistání Starlineru zpátky na Zemi.
  • Zdroj: Profimedia

Vesmírný modul Starliner od americké společnosti Boeing, který měl sloužit k přepravě astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, se vrátil na Zemi bez posádky. Přistál v Novém Mexiku po úspěšném sestupu, při kterém zvládl brzdicí manévr i sestup atmosférou pomocí padáků. Přestože let proběhl bez dalších incidentů, NASA se rozhodla nepřepravovat astronauty zpět na Zemi kvůli obavám z poruch v pohonném systému.

Původní plán mise počítal s návratem astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williams, kteří se na ISS nacházejí od června. NASA se však rozhodla neohrožovat posádku kvůli problémům s únikem hélia a pohonnými tryskami. Namísto toho se oba astronauti vrátí až v únoru příštího roku na palubě lodi Crew Dragon od SpaceX, což prodlouží jejich pobyt na stanici z původních osmi dní na více než osm měsíců.

Starliner čelí dlouhodobým problémům, které Boeingu způsobily ztráty ve výši 1,5 miliardy dolarů. Přestože inženýři tvrdí, že loď by mohla astronauty bezpečně dopravit zpět na Zemi, NASA s tím nesouhlasila. Pro Boeing je to další z řady neúspěchů, které zahrnují problémy s jinými produkty, jako je letadlo 737 Max.

Autor: Šimon Mitro

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

Boeing_Virginia_Headquarters
Ekonomika

Zaměstnanci Boeingu jdou do stávky. Odmítli nabízené navýšení mezd

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru