pondělí 20. května 2024

Spotřeba tepla loni výrazně klesla

Češi nešetřili jen plynem a elektřinou, ale také teplem.

grilování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Spotřeba tepla ze soustav zásobování loni byla nejnižší za posledních šest let, uvádí Energetický regulační úřad (ERÚ). Celkově spotřeba meziročně klesla o 12 procent. Spotřebu tepla nesnižovaly jen domácnosti, ale také průmyslová odvětví.

Znatelně šetřily obě ‚nejnáročnější‘ kategorie, které spotřebují 71 procent veškerého tepla. V sektoru obchodu, služeb, školství a zdravotnictví došlo k poklesu o 15,7 procent,“ řekl předseda ERÚ Stanislav Trávníček. „Obecně se na poklesu spotřeby kromě úsporných opatření projevilo i počasí, které bylo loni v průměru 0,9 stupně nad dlouhodobým teplotním normálem,“ doplnil Trávníček.

V případě paliv na výrobu tepla můžeme vypozorovat několik trendů. Znatelný je pokračující odklon od uhlí. Přestože byl podíl hnědého uhlí na celkové výrobě stále významný, přes 39 procent, meziročně jsme zaznamenali pokles výroby z hnědého uhlí o dva a půl procenta, u černého uhlí dokonce o 14 procent. U zemního plynu, loni velmi drahého, došlo k meziročnímu snížení o 15,7 procent,“ komentoval Trávníček.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ERÚ

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun