sobota 18. května 2024

Spotřeba antibiotik raketově stoupá. Může to být problém

Češi si zadělávají na velký malér. Spotřeba antibiotik je alarmující a tento trend může brzy zabíjet více než rakovina.

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Spotřeba antibiotik stoupá závratným tempem. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví, které před tímto trendem varuje. V posledních letech se totiž do popředí dostává takzvaná antibiotická rezistence neboli ztráta léčivých účinků antibiotik. Studie, kterou nechalo ministerstvo vypracovat, dokonce hovoří o tom, že v roce 2050 zabije antibiotická rezistence víc lidí než rakovina. V současné době umírá v Evropě zhruba pětatřicet tisíc lidí ročně na infekce, které jsou způsobené bakteriemi odolnými vůči antibiotikům.

„Antibiotika jsou unikátní v tom, že při každém jejich použití zvyšujeme riziko, že o ně přijdeme. To u jiných léků není. Netlačme proto na lékaře, aby nám je předepsal, pokud to není jednoznačně indikováno,“ uvedl lékař Jan Strojil. Podle názoru odborníků pacienti požadují na lékařích antibiotika i v případech, kdy to není nezbytně nutné.

V loňském roce se v České republice spotřebovalo o tři sta tisíc balení antibiotik více než v roce předchozím. Nárůst je to skoro padesátiprocentní.

Autor: Jan Skala

Související

laboratoř
Zahraniční AI

Vědci po 60 letech objevili nová antibiotika. Pomohla jim umělá inteligence

léky
Domácí Zdraví

Antibiotik je v Česku dostatek

tablets-6392474_1280
Domácí

Antibiotická rezistence v Evropě ročně zabije 35 tisíc lidí

profimedia-0815222994
Domácí

Do konce listopadu bude v Česku 360 tisíc balení penicilinu, tvrdí Válek