sobota 18. května 2024

Spojené státy posilují vztahy s Indií

Ve čtvrtek v Bílém domě přivítal americký prezident Joe Biden indického premiéra Naréndra Módího. Jaké jsou motivy tohoto diplomatického setkání?

První dáma USA Jill Biden, indický premiér Naréndra Módí a americký prezident Joe Biden

První dáma USA Jill Biden, indický premiér Naréndra Módí a americký prezident Joe Biden
Zdroj: Twitter @POTUS

  • První dáma USA Jill Biden, indický premiér Naréndra Módí a americký prezident Joe Biden
  • Zdroj: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden oslavil novou éru americko-indických vztahů, když přivítal indického premiéra Naréndra Módího v Bílém domě. Účel setkání je jasný, vyrovnat se s globálním vlivem Číny a posílit americko-indické dohody v oblasti obrany a obchodu. „Dva velké národy, dva velcí přátelé a dvě velké mocnosti. Na zdraví,“ řekl při přípitku u slavnostní večeře s indickým státníkem Biden.

Pro Spojené státy by bylo výhodné, aby Indie byla strategickou protiváhou Číny a tím pádem silným americkým spojencem. V mediálních prohlášeních americký prezident ani indický premiér přímo nekritizovali Peking, ale na vládu Si Ťin-pchinga odkazovali. „Temnota nátlaku vrhá stín na Indo-Pacifik. Obavy o stabilitu regionu se staly jedním z klíčových témat našich jednání,“ prohlásil Módí.

Módí se snaží zvýšit status Indie, nejlidnatější země světa s 1,4 miliardou obyvatel a pátou největší ekonomikou na světové scéně, a zároveň se vypořádávat s napjatými vztahy s Čínou.

Výzvy a příležitosti, kterým svět v tomto století čelí, vyžadují, aby Indie a Spojené státy spolupracovaly, a tak činíme,“ uvedl Biden při přivítání Módího v Bílém domě. Nejprve měl ve čtvrtek Biden dvouhodinový soukromý rozhovor s Módím. Následovala slavnostní večeře, které se zúčastnili výkonní ředitelé technologických korporátů jako šéf Applu Tim Cook, Sundar Pichai z Googlu či Sam Altaman, který vede společnost OpenAI, jež stojí za umělou inteligencí ChatGPT.

Obě země oznámily dohody v oblasti polovodičů, kritických minerálů, technologií, kosmické spolupráce a obranné spolupráce. Některé z nich jsou zaměřeny na diverzifikaci dodavatelských řetězců a snížení závislosti na Číně. Ostatní jsou zaměřeny na ovládnutí trhu v pokročilých technologiích jako například v umělé inteligenci.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu