neděle 12. května 2024

Španělsko má nový zákon. Pes nesmí být přivázaný u sloupu ani dlouho sám doma

Za špatné zacházení s domácí mazlíčky bude ve Španělsku hrozit tučná pokuta, v krajním případě i vězení. Pravidla pro chov těchto zvířat upravuje nový zákon.

kočka a pes

Ilustrační foto
Zdroj: pixa

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixa

Španělská vláda posvětila nový zákon, které se dotkne zejména majitelů psů, koček a dalších domácích mazlíčků. Zákon bude tvrdě trestat nevhodné zacházení se zvířaty, pokuty můžou dosáhnout až stovek tisíc eur. Za týrání zvířat či dokonce smrt domácího mazlíčka nově hrozí až tříleté vězení.

Ze zákona například vyplývá, že majitel nesmí svého mazlíčka doma nechat déle než tři dny samotného, pokud má psa, pak je limit 24 hodin. Lidé nebudou psy nově smět nechávat ani balkonech, terasách, zavřené v autech či přivázané před obchodem. Zákon rovněž upravuje reprodukci u domácích zvířat a stanovuje, že majitel musí u koček zajistit kastraci do šesti měsíců nebo se nechat zapsat do registru chovatelů. Od příštího září bude také zakázaný prodej psů, koček a fretek ve zverimexech.

Až vláda schválí prováděcí předpisy, budou muset zájemci o chov domácích mazlíčků vyplnit znalostní test. Vláda také určí, která zvířata mohou být mazlíčky, zákaz chovu bude platit třeba pro jedovaté hady či primáty.

Zákon se nevztahuje na hospodářská zvířata, služební a lovecké psy. Netýká se ani proslavených španělských býčích zápasů, přestože zakazuje využívání některých druhů zvířat v cirkusech.

Autor: Jan Skala

Související

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Kateřina Siniaková si ve Španělsku zahraje finále.
Tenis

Siniaková si zahraje o svůj čtrnáctý titul

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice