sobota 18. května 2024

Soud potrestal Polku kvůli potratové pilulce

Soud v převážně katolickém Polsku odsoudil aktivistku za pomoc těhotné ženě při získání potratových pilulek. Uložil jí osm měsíců veřejně prospěšných prací.

Justyna Wydrzynska (uprostřed)

Justyna Wydrzynska (uprostřed)
Zdroj: Courthouse News Service

  • Justyna Wydrzynska (uprostřed)
  • Zdroj: Courthouse News Service

Odsouzenou ženou je Justyna Wydrzynska, která u soudu uvedla, že potratové pilulky poslala oběti domácího násilí. Wydrzynska je aktivistkou, která ženám stejným způsobem pomáhá častěji. Hrozily jí až tři roky vězení.

Spolu s Maltou patří polské protipotratové zákony k nejpřísnějším v Evropě a umožňují přerušení těhotenství pouze v případě incestu, znásilnění nebo ohrožení zdraví matky. Pomáhat ženě při interrupci je rovněž nezákonné.

Aktivisté organizace Abortion Dream Team, jejíž členkou je právě Wydrzynska, pomáhají ženám s potrat, přitom dbají na to, aby pracovali v mezích polského práva. Poskytují tak třeba rady, jak si objednat potratové tablety ze zemí, jako je Nizozemsko, kde je lze legálně zakoupit.

Ženy v tíživé situaci často volí velmi nebezpečné metody potratu, které ohrožují jejich život. Samovolné potraty nejsou v Polsku ilegální, proto se je ženy snaží vyvolat nebezpečnými metodami.

"Pilulky, které jsem měla pro osobní potřebu a které jsem ženě poslala, jsou v současné době nejbezpečnějším způsobem ukončení těhotenství v Polsku," uvedla Wydrzynska. "Nechtěla jsem, aby riskovala svůj život nebezpečnými kroky, když je řešení tak snadné a lékařsky bezpečné."

Za komunistického režimu byly potraty v Polsku naprosto legální. K omezení došlo v roce 1993. Další omezení, která platí dodnes, zavedla polská vláda v lednu 2021.

Zdroj: Guardian

Související

amanda
Zahraniční

Kvůli zákazu potratů málem umřela. Teď chce žalovat stát

European_Court_of_Human_Rights,_courtroom,_2014_(cropped)
Zahraniční

Štrasburk odmítl řešit polský potratový zákon. Mezitím zemřela další žena

Ron DeSantis
Zahraniční Ženy

Na Floridě zakázali potraty po šestém týdnu těhotenství

nigerijská armáda
Zahraniční

Nigerijská armáda ukončila tisíce těhotenství