pátek 26. dubna 2024

Štrasburk odmítl řešit polský potratový zákon. Mezitím zemřela další žena

Osm žen se obrátilo na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku kvůli přísnému potratovému zákonu, který platí v Polsku. Soud žalobu odmítl, ženy prý nepředložily žádné přesvědčivé lékařské důkazy, které by prokazovaly, že jim hrozí skutečné riziko.

European_Court_of_Human_Rights,_courtroom,_2014_(cropped)

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

„K tomu, aby žena v plodném věku v Polsku mohla tvrdit, že může být obětí zákona, musela by předložit přesvědčivé důkazy o pravděpodobnosti, že se tak může stát,“ uvedl soud.

Polský zákon patří k nejtvrdším v Evropě a zakazuje například ukončit těhotenství i v případě, že je plod poškozený nebo vykazuje zdravotní komplikace. Potrat není možný ani když je jisté, že dítě po porodu nepřežije. Ukončit těhotenství lze pouze pokud by došlo k ohrožení života matky nebo pokud žena otěhotněla po znásilnění.

Soud ve Štrasburku uvedl, že aktuálně má tisíc podobných případů, o kterých bude rozhodovat.

Mezitím v nemocnici v Novém Targu zemřela další těhotná žena. Přišla ve 20. týdnu těhotenství kvůli úniku plodové vody. Lékaři rozhodli, že potrat nepodstoupí, uložili ji hlavou dolů a zakázal jí pohyb. Nesměla si sednout ani jíst. O tři dny později zjistili, že plod odumřel a ženě jej odebrali i s dělohou. Několik hodin poté žena zemřela na septický šok. Podobných případů se v Polsku odehrála už celá řada.

Neziskové organizaci Federa se ale podařilo donutit k zákroku nemocnici v Bydhošti, kde ležela žena, jejíž plod byl nevratně poškozený a neměl šanci na přežití. Žena se bála o svůj život, navíc měla doma ročního chlapečka. Lékaři zasáhli až potom, co se případ medializoval.

Související

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí

27300313881_91539765e5_b
Zahraniční

Duda směrem k Rusku: Jsme připraveni mít na svém území jaderné zbraně