Štrasburk odmítl řešit polský potratový zákon. Mezitím zemřela další žena

Osm žen se obrátilo na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku kvůli přísnému potratovému zákonu, který platí v Polsku. Soud žalobu odmítl, ženy prý nepředložily žádné přesvědčivé lékařské důkazy, které by prokazovaly, že jim hrozí skutečné riziko.

European_Court_of_Human_Rights,_courtroom,_2014_(cropped)

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

„K tomu, aby žena v plodném věku v Polsku mohla tvrdit, že může být obětí zákona, musela by předložit přesvědčivé důkazy o pravděpodobnosti, že se tak může stát,“ uvedl soud.

Polský zákon patří k nejtvrdším v Evropě a zakazuje například ukončit těhotenství i v případě, že je plod poškozený nebo vykazuje zdravotní komplikace. Potrat není možný ani když je jisté, že dítě po porodu nepřežije. Ukončit těhotenství lze pouze pokud by došlo k ohrožení života matky nebo pokud žena otěhotněla po znásilnění.

Soud ve Štrasburku uvedl, že aktuálně má tisíc podobných případů, o kterých bude rozhodovat.

Mezitím v nemocnici v Novém Targu zemřela další těhotná žena. Přišla ve 20. týdnu těhotenství kvůli úniku plodové vody. Lékaři rozhodli, že potrat nepodstoupí, uložili ji hlavou dolů a zakázal jí pohyb. Nesměla si sednout ani jíst. O tři dny později zjistili, že plod odumřel a ženě jej odebrali i s dělohou. Několik hodin poté žena zemřela na septický šok. Podobných případů se v Polsku odehrála už celá řada.

Neziskové organizaci Federa se ale podařilo donutit k zákroku nemocnici v Bydhošti, kde ležela žena, jejíž plod byl nevratně poškozený a neměl šanci na přežití. Žena se bála o svůj život, navíc měla doma ročního chlapečka. Lékaři zasáhli až potom, co se případ medializoval.

Související

48942929622_69796f174a_b
Zahraniční

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl

Berlin_UdL_Navalny's_Cell_Opening_asv2023-01_img13
Krimi

Muži, kteří útočili na spolupracovníka Navalného, jsou na svobodě

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

GYp1egWWwAEP8K4
Zahraniční

Duda má problém. Za účast na Zemanově večírku ho tepe polská vládnoucí klika