středa 15. května 2024

Soros předal své impérium synovi

Miliardář George Soros předal kontrolu nad svým impériem synovi Alexandrovi.

Alexander Sorors se svým otcem Georgem Sororsem

Alexander Sorors se svým otcem Georgem Sororsem
Zdroj: Twitter @AlexanderSoros

  • Alexander Sorors se svým otcem Georgem Sororsem
  • Zdroj: Twitter @AlexanderSoros

Dvaadevadesátiletý George Sororos předal kontrolu nad svým finančním a charitativním impériem, v hodnotě 25 miliard dolarů, svému synovi Alexanderovi (37). Finančník Soros narozený v Budapešti v roce 1930 v rozhovoru pro deník The Wall Street Yournal uvedl, že si to jeho syn Alex „zasloužil“. Kromě Alexandera má Soros další tři syny a jednu dceru.

Od 90. let se Soros zaměřil na podporu budování demokracie v desítkách zemí a je také jedním z největších sponzorů Demokratické strany ve Spojených státech. Alex je jediným ze Sororosových dětí, který zasedá v investičním výboru Soros Fund Management.

Ačkoli Alex sdílí stejné politické názory jako jeho otec a je tedy podporovatel Demokratů a vlády Joe Bidena, tak v rozhovoru pro The Wall Street Yournal řekl, že je „více politický“ než jeho otec a že by se angažoval v tom, aby Donald Trump znovu nekandidoval na prezidenta ve volbách 2024. „Byl bych rád, aby do politiky nezasahovaly peníze. Ale musíme to dělat také, dokud to dělá i druhá strana,“ uvedl v rozhovoru Alex Soros.

Dále řekl, že Open Society Foundations bude sledovat stejné cíle jako za jeho otce, včetně svobody projevu, reformy trestního práva, práv menšin a uprchlíků a podpoře liberálních politiků. Ale také chce zahrnout iniciativy pro volební práva, potraty a genderovou rovnost a soustředit se více na domácí agendu ve Spojených státech.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNN, BBC

Související

upraveny-portret-1
Domácí

Zmocněnec pro euro? Partyzánská akce ministra pro evropské záležitosti

EtihadTowers,_Abu_Dhabi,_November_2012
Zahraniční

Karibik jako daňový ráj je už minulostí. Miliardáři nyní míří do Arábie

9298443437_b237dd3e80_b
Zahraniční

Orbán zahájil kampaň do europarlamentu. Zvolil ostrou protibruselskou notu

New York
Cestování Zajímavosti

Ve kterém městě žije nejvíc miliardářů?