pondělí 16. září 2024

Smrt nebo svědectví? Valachi před 60 lety poprvé odkryl všechny praktiky mafie

Do roku 1963 lidé mafii vnímali jako v podstatě neškodnou skupinu a její činnost příliš neřešili. Svědectví Joea Valachiho však ukázalo, že organizovaný zločin zasahuje takřka do nejvyšších pater.

valachipoints

Joe Valachi při své slavné výpovědi.
Zdroj: American Mafia Story

  • Joe Valachi při své slavné výpovědi.
  • Zdroj: American Mafia Story

Nad Joem Valachim, protřelým italsko-americkým kriminálníkem, se už houpala oprátka za řadu drogových deliktů i vraždu spoluvězně, nakonec mu ale osud dal zcela jinou roli. Právě blízkost popravy Valachiho donutila ke spolupráci, kterou po něm požadovaly americké úřady. Svou výpovědí, kterou učinil před šedesáti lety, 9. září 1963, před americkým kongresem totiž vyrazila dech i otrlým vyšetřovatelům. Valachi se totiž poprvé v historii rozpovídal o praktikách mafie, kterou nazýval Cosa Nostra, tedy Naše věc. Výslech trval několik dní a přenášela jej televize.

Valachi do detailu popsal všechny praktiky, zvyklosti i rituály mafie, uvedl klíčové osobnosti struktury a sám se přiznal k účasti na desítkách vražd. Jeho svědectví utvrdilo vedení FBI v tom, že skutečně existuje organizovaná zločinecká síť, která navíc prorůstá do nejvyšších společenských i politických pater. Do té doby se mělo za to, že mafie je pouze činnost jednotlivců či malých skupin, které si navzájem konkurují.

Valachi chtěl o působení mafie vydat v roce 1966 i knihu, to mu ale zásah z politických kruhů znemožnil. K vydání došlo až později, ve chvíli, kdy už autor pomalu umíral ve věznici v Texasu. Rok po jeho smrti, v roce 1972, vznikl film Valachiho svědectví s Charlesem Bronsonem a Linem Venturou v hlavních rolích.

Autor: Jan Skala

Související

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli