čtvrtek 2. května 2024

Školáci z Británie dostali za sadistickou vraždu kamarádky doživotí

Fascinovalo je násilí, mučení a zabíjení. Útok na 16letou Briannu Ghey připravovali o rok mladší Scarlett Jenkinson a Eddie Ratcliffe několik týdnů, sepsali si podrobný plán vraždy a předem se domluvili, jak se budou po činu chovat, aby nebyli podezřelí.

GFU18VrWEAADrBt

Scarlett Jenkinson a Eddie Ratcliffe.
Zdroj: Policie v Cheshire

  • Scarlett Jenkinson a Eddie Ratcliffe.
  • Zdroj: Policie v Cheshire

Policie u nich našla také jména dalších čtyř vrstevníků, které chtěli zavraždit, papír s plánem na vylákání dívky do parku nadepsaný Sobota 11. února 2023. Oběť: Brianna Ghey, nebo záznamy o sériových vrazích včetně Jeffreyho Dahmera, Richarda Ramireze a Harolda Shipmana.

brianna

Brianně, která je považovala za kamarády, zasadili loni 11. února v parku v britském Culchethu 28 bodných ran do hlavy, krku, hrudníku a zad. Útok byl mimořádně brutální a vedený s až zbytečně velkou silou, aby nůž způsobil mnohem víc bolesti a utrpení. Když vrazi utíkali z místa činu, zahlédl je kolemjdoucí. Scarlett po činu přiznala, že si chtěla vzít část těla oběti na památku. Řekla také, že Eddie neměl Briannu rád, protože byla transsexuální. Prý ho zajímalo, jestli bude křičet jako děvče nebo jako chlapec.

Útočníci se z vraždy obviňovali navzájem a na lavici obžalovaných neprojevili lítost, soucit ani jiné emoce.

Ve vazební cele, kde dosud seděla Scarlett, se v půlce ledna našel další seznam budoucích obětí. Jedná se o tři zaměstnance věznice.

Soud je uznal vinnými z vraždy už 20. prosince, rozsudek padnul až dnes poté, co soudkyně zveřejnila jména vrahů. Doposud se o nich totiž vždy mluvilo jako o dívce X a chlapci Y. Žalobkyně také přečetla prohlášení rodičů a sestry oběti. Netečný Eddie Ratcliffe si přitom zaujatě skládal papírové skládanky. Zazněla také vyjádření advokátů vrahů, každý z nich měl dva.

Dvojici vrahů poslal soud do vězení na doživotí, i když není jasné, kdo zasadil kolik ran a kdo nese za smrt dívky zodpovědnost. Při plánování byla výrazně aktivnější Jenkinson, která před soudem tolikrát zalhala, že prý se jí nedá věřit ani slovo. Premiant Ratcliffe se k ní spíše přidal. Oba ale toužili dívku zvlášť brutálně zavraždit.

Rozsudek padl takzvaně z vůle Jeho Veličenstva, více v infoboxu pod článkem. O případné propuštění můžou Scarlett Jenkinson požádat nejdřív za 22 let, Eddie Ratcliffe pak o dva roky dřív. Pokud speciální komise dojde k závěru, že jsou stále nebezpeční, je možné, že se z věznice nedostanou nikdy.

Scarlett Jenkinson i Eddie Ratcliffe si verdikt vyslechli bez jakékoliv známky emocí.

GFAWaYfXkAAEZlA

Rozsudek z vůle Jeho Veličenstva

Termín se používá k popisu zadržení ve vězení na neurčitou dobu. Soudce může rozhodnout, že osoba bude zadržená na přání Jeho Veličenstva, tedy na dobu neurčitou, za závažné trestné činy nebo když existuje velké riziko opětovného spáchání trestného činu. Nejčastěji se používá u mladistvých pachatelů jako náhrada za doživotní trest.

Vězně zadržované z vůle Jeho Veličenstva čeká po uplynutí minimální doby, kterou soud určí, v tomto případě tedy 20 let u Ratcliffea a 22 let u Jenkinson, pravidelné přezkoumání, aby se zjistilo, zda lze jejich trest proměnit v podmíněný.

Související

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde