sobota 18. května 2024

Síla návratů působila energicky, ale zahrála hlavně na nostalgickou strunu

V Plzni zazněl Radegast naživo od jeho posledních žijících tvůrců. Jarní turné Citronu je ve znamení spojení starých členů kapely.

430310686_941683110658182_2398227230484368710_n

Citron v Plzni, zleva: Jaroslav Bartoň, Pavel Hanus a Ladislav Křížek.
Zdroj: Facebook/Citron

  • Citron v Plzni, zleva: Jaroslav Bartoň, Pavel Hanus a Ladislav Křížek.
  • Zdroj: Facebook/Citron

Pro pamětníky zlaté éry tuzemského heavy metalu a hard rocku se jedná o jednu z událostí letošního jara. Ostravská kapela Citron totiž vyrazila na turné Síla návratů, které je symbolickým comebackem pro tři poslední žijící členy. Ti tvář kapely určovali v osmdesátých letech a natočili první skutečné heavymetalové tuzemské album Radegast. Na jednom pódiu se tak po dlouhých letech sešli zpěvák Ladislav Křížek, kytarista Jaroslav Bartoň a basista Václav Vlasák. A taková sestava, doplněná členy současného Citronu a hostující zpěvačkou Tanjou, se představila v sobotu před zaplněným kulturním domem Šeříková v Plzni.

Těžiště vystoupení spočívalo právě v nostalgických vzpomínkách na dávné doby, kdy se nejvíce sázelo na alba Plni energie (1986) a Radegast (1987), kdy z obou alb zazněla polovina skladeb. Další čtyři kapela přidala ze své poslední desky Rebelie rebelů (2016) a dvě další uvedla Tanja ze svého 33 let starého sólového debutu. Nejnovější položkou byl duet mezi ní a Křížkem ve skladbě Máme ruce nad hlavou. Vystoupení se opíralo o výborné muzikantské i pěvecké výkony, kterým dodávali energii zejména mladší hráči současné sestavy. Nechyběla ani připomínka zesnulých, protože ten den uplynuly tři roky od skonu bubeníka a lídra kapely Radima Pařízka. Křížek zmínil zásluhy i dalších dvou bývalých spoluhráčů, kteří už na pódiu stát nemohli, zpěváka Stanislava Hranického a kytaristy Jindřicha Kvitu.

V předprogramu Citronu se představila brněnská dámská formace Loretta a slovenská Metalinda. Potlesk oprávněně sklidila zejména druhá jmenovaná. Slováci vsadili na připomínku svých prvních tří alb a vsadili zejména na svůj debut, který nyní vydávají v reedici. Nechyběly proto staré hity jako Kovový král, Ján Ámos džínový, Jago, Zalúbená žaba nebo Slnko nevychádzaj. Pozornost při jejich setu upoutal zejména frontman Andy Hudák, který náročné pěvecké rejstříky svého předchůdce Pavola Drapáka zvládl s lehkostí.

Autor: Jan Skala

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0873289713.jpg
Ostatní

Obhájce titulu začal finálovou sérii vítězně

futsal plzeň titul 2023. profimedia-0777453256
Ostatní Futsal

Futsalové finále odstartovala lépe Plzeň

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu