neděle 5. května 2024

Sezona experimentu. Temelín začne České Budějovice zásobovat teplem

Přestože měl horkovod z Temelína zásobovat České Budějovice teplem už od roku 2021, dojde k tomu až nyní. V mezičase totiž zkrachovala stavební firma, která měla akci na starosti.

IMG_1735

Temelín bude teplem zásobovat České Budějovice.
Zdroj: Flickr

  • Temelín bude teplem zásobovat České Budějovice.
  • Zdroj: Flickr

Nadcházející topná sezona bude pro České Budějovice zkušební. Byty ve městě totiž začne vytápět 26 kilometrů dlouhý horkovod, který požene do jihočeské metropole teplo z jaderné elektrárny Temelín. Měl by pokrýt třicet procent z celkové spotřeby tepla ve městě. Budějovická teplárny tak ročně vyprodukuje o 80 tisíc tun méně emisí než dosud, když se spoléhala zejména na vytápění uhlím. Pokud se provoz osvědčí, bude se v projektu pokračovat i v dalších letech.

Pokud se tento způsob vytápění osvědčí, měl by horkovod sloužit minimálně dvacet let. Jak uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták, bude v zimě do Budějovic proudit voda o teplotě 140 stupňů, přes léto bude o 50 stupňů chladnější.

Horkovod, který vzniká od jara 2019, staví mezi Temelínem a Českými Budějovicemi společnost ČEZ. Celá akce vyjde na 1,69 miliardy korun.

Autor: Jan Skala

Související

Jihočeské letiště České Budějovice
Domácí

Z Budějovic se v zimě bude létat do Egypta

profimedia-0867919051.jpg
Ostatní

Risk se vyplatil. Budějovice slaví

Plán výstavby akvaparku v Českých Budějovicích.
Domácí

Jihočeši se dočkají nového akvaparku

1920px-Dálnice_D3_u_Českých_Budějovic
Domácí

Podezřelá nabídka na dostavbu D3 zvítězila. Stavět se začne do dvou měsíců