Severní Korea tvrdí, že otestovala podmořský jaderný dron

Severní Korea v prohlášení uvedla, že testovala podvodní jaderný dron jako odpověď na námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska.

profimedia-0837877536

Námořní cvičení USA, Jižní Koreji a Japonska (16. 1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Námořní cvičení USA, Jižní Koreji a Japonska (16. 1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Severní Korea po řadě testů balistických raket a úspěšném vypuštění špionážního satelitu nyní dle oficiálního prohlášení otestovala podvodní dron s jadernou hlavicí. Testy jsou odpovědí KLDR na námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska.

Vojenský expert z Korejského fóra pro obranu a bezpečnost se sídlem v Soulu Shin Jong-woo si však nemyslí, že by KLDR skutečně testovala jaderné zařízení, ale spíše „podvodní sebevražedný dron“. Podle jihokorejského experta šlo o navigační test pro severokorejský akumulátorový podvodní sebevražedný dron. Dle jeho slov, KLDR zkoumala, jak by dron fungoval na dlouhé vzdálenosti a po delší dobu. Shin zároveň zdůraznil, že Severní Korea testovala podvodní nukleární útočný člun Haeil-2 v dubnu loňského roku.

Podle Jižní Koreje sousední země přehání schopnosti svého podvodního dronu, který by měl být určen k útokům na nepřátelské lodě a přístavy. Severokorejské vojenské úřady uvedly, že test provedly ve východních vodách země v reakci na námořní cvičení USA, Jižní Koreje a Japonska, které skončilo v sobotu na jihu ostrova Čedžu. „Silně odsuzujeme Spojené státy a jejich spojence za jejich bezohledné činy, které od počátku roku vážně ohrožují bezpečnost KLDR, a důrazně je varujeme před katastrofálními důsledky, které by mohly následovat,“ uvádí Severní korea.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

Pic-Fumio-Kishida-768x548
Zahraniční

Japonsko zve KLDR na summit. Zlepšení vztahů je na vás, vzkazuje Kimova sestra