Severní Irsko má premiérku, která by chtěla sjednotit ostrov

Severní Irsko má první nacionalistickou premiérku ve své historii. Michelle O'Neill by chtěla jednou sjednotit ostrov.

Michelle O'Neill

Nová šéfka severoirského kabinetu Michelle O'Neill
Zdroj: Flickr

  • Nová šéfka severoirského kabinetu Michelle O'Neill
  • Zdroj: Flickr

Po dlouhých dvou letech od volebního patu má Severní Irsko novou premiérku. Poprvé tuto část Spojeného království povede zástupkyně republikánské strany Sinn Féin, která usiluje o sjednocení s Irskou republikou. Politický pat přetrval kvůli sporům ohledně brexitu a jeho dopadů na region. Michelle O'Neill je teprve druhou ženou v čele Severního Irska, po Arlene Foster, jež byla ve funkci v letech 2016 až 2021.

Regionální politický systém Severního Irska vznikl po podpisu Velkopáteční dohody v roce 1998, která ukončila desetiletí sektářského násilí. Dohoda zajistila zastoupení obou hlavních politických stran, jak nacionalistických, tak unionistických, ve vládě. Brexitem se však obnovily staré problémy, zejména kvůli vytvoření hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. To vedlo k téměř dvouletému politickému patu, který se vyřešil až nyní.

Nová premiérka, Michelle O'Neill ze Sinn Féin, se otevřeně přiklání k myšlence sjednocení Irska, i když to není aktuálně na pořadu dne. Experti však tvrdí, že ve skutečnosti není možné sjednocení realizovat bez dalšího konfliktu. I přes obtíže spojené s novou vládou vnímá britský premiér Rishi Sunak její formování jako krok vpřed.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

profimedia-0872338032
Zahraniční

Prezidentské volby v Litvě první kolo nerozhodlo

profimedia-0870621627
Zahraniční

Čínský prezident diskutoval v Paříži o ruské agresi i válce v Gaze

profimedia-0870597944
Zahraniční

Čínský prezident zavítal do Francie. Bude jednat s Macronem o ruské agresi