pátek 10. května 2024

Šestice mladistvých zažalovala evropské země za neřešení klimatické krize

Šest mladých Portugalců ve věku 11 až 24 let obvinilo 32 zemí, že nedokázaly vyřešit klimatickou krizi, která nyní ovlivňuje životy lidí. Dnes žalobu bude projednávat Evropský soud pro lidská práva.

lesní požár

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Mladé žalobce vyburcoval rozsáhlý požár, který v roce 2017 zničil 500 tisíc hektarů portugalské půdy a zanechal po sobě 100 mrtvých. Řada lidí přišla o své domovy a školy v zasažených oblastech zůstaly dlouho zavřené.

Žalobci si však také stěžují na vlny veder, které pravidelně zasahují Portugalsko. Podle jejich slov se pak nemohou soustředit na školu, klidně dýchat nebo vyvíjet fyzickou aktivitu. Tím dle nich změny klimatu omezují jejich lidská práva.

Nyní požadují po Evropském soudu pro lidská práva, aby donutil 27 zemí EU společně s Ruskem, Norskem, Švýcarskem, Tureckem a Velkou Británií, aby snížily znečišťování planety, vytápění a emise, produkované na jejich území.

Zmíněné země však v dopisu zaslaném soudu uvedly, že žalobci neprokázaly, že by klimatické změny měly přímý dopad na život lidí.

Jedná se o největší klimatickou žalobu, kterou se Evropský soud pro lidská práva zabývá. Výhra ve prospěch žalobců by znamenala zásadní precedent v boji proti klimatické krizi. Takový výsledek by podle žalobců přinesl závaznou smlouvu, která by obviněné země donutila k jednání.

Související

436405919_952254359589292_874032981934182940_n
Zahraniční

Radikální bratislavská otočka. Pellegrini nedopustí ničení ekonomiky ekologií

Rishi Sunak
Zahraniční

První letadlo z Británie odletí do Rwandy. Deportace běženců začínají

zemědělec
Zahraniční Klimatické změny

97 procent evropských zemědělců tvrdí, že je klimatické změny ohrožují

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Boj proti změnám klimatu je nejdůležitější pro Dány a Portugalce