pondělí 6. května 2024

Senioři propadají morálnímu hazardování, dluží miliardy

Svaz měst a obcí České republiky zveřejnil výsledky průzkumu o insolvenčních řízeních firem a občanů v Česku za rok 2023. Některé výsledky jsou velmi překvapivé.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr/Igráček EFKO

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr/Igráček EFKO

Analýza ukončených případů 1 883 seniorů ukázala, že se jejich dluhy oproti dluhům jejich vrstevníků vstupujících do oddlužení v roce 2013 zvýšily v průměru pětinásobně. Průměrný dluh starobních důchodců činil 2,1 milionu korun.

Ohromila nás rychlost, s jakou lidé morálnímu hazardu propadli, a navíc i rozsah tohoto dopadu. Necelé dva tisíce seniorů dosáhly dluhů ve výši téměř 4 miliard. Obáváme se, že přijetí plošného tříletého oddlužení jen potvrdí zadluženým lidem, že dluhy nejsou v podstatě žádný problém. Morální hazard by se pak mohl rozšířit mezi širší část české populace,“ varuje jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá.

Data odhalila i další překvapivý fakt. Senioři s krátkodobými dluhy si půjčují stejně jako dlouhodobě zadlužení lidé. Podle všeho často uvažují tak, že už si na nich stejně nikdo nic nevezme a stát jim nakonec dluhy odpustí.

Analytická společnost v průzkumu také odhalila, že v meziročním srovnání poklesl počet prohlášených konkurzů firem o 6,2 procenta. Pravděpodobně je to tím, že firmy snižují náklady, ale své zaměstnance si snaží udržet. Některé menší firmy, které byly závislé na cenách energií, sice také oznámily, že svou činnost ukončí, ale bez insolvence.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Salon_Pepco_w_60-tysięcznym_Tomaszowie_Mazowieckim_w_województwie_łódzkim
Ekonomika

Expanze skončila nezdarem. Pepco ruší své prodejny v Rakousku

export
Ekonomika

Českému exportu se loni dařilo

Ascoval-Photo-3
Domácí

Veškerý život v Liberty Steel se dnes zastaví. Lidé jsou doma za plný plat

solární panely
Ekonomika Zelená energie

České firmy sází na udržitelnost