pondělí 20. května 2024

Rusové chytli teroristy z Tádžikistánu. Měli namířeno k ukrajinským hranicím

Teroristé podle ruských úřadů chtěli využít své kontakty na Ukrajině a proto mířili k hranicím. Kyjev zase za útokem vidí ruské tajné služby.

GJWL4urWkAA0AIx

Vůz, ve které teroristé prchali z Moskvy k ukrajinským hranicím.
Zdroj: X

  • Vůz, ve které teroristé prchali z Moskvy k ukrajinským hranicím.
  • Zdroj: X

Podezřelí z teroristického útoku na koncertní halu Crocus na okraji Moskvy už skončili v poutech ruské policie. Ta se pokoušela zastavit jejich auto v Brjanské oblasti a když řidič nereagoval, pustili se za ním. Ve vozidle cestovali čtyři teroristé původem z Tádžikistánu. Jednoho policisté zadrželi na místě, další po pronásledování v lese, kam trojice utekla. Podle ruských úřadů měli pachatelé namířeno na hranici s Ukrajinou, která se od místa zadržení nachází zhruba 140 kilometrů. Uvnitř vozu byly nalezeny samonabíjecí pistole a útočné pušky. Celkem už Rusové zadrželi 11 osob, které podle agentury TASS mají spojitost s večerním útokem.

Mezitím počet mrtvých stoupl na 93, dalších více než sto návštěvníků páteční kulturní akce leží v nemocnici. K činu se přihlásila blízkovýchodní teroristická organizace Islámský stát a důvodem je údajné utlačování muslimů ze strany ruských úřadů v Čečensku, Dagestánu či Afghánistánu. Dalším důvodem je podle zahraničních pozorovatelů spolupráce Ruska s šiítským Íránem, který je nepřítelem sunnitského Islámského státu.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila