Rusko zuří kvůli zatykači na Putina, hrozí odpálením soudu v Haagu a stíhá soudce

Informace o tom, že mezinárodní soudní tribunál v Haagu vydal zatykač na Vladimira Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovou-Belovou pro válečné zločiny, pořádně naštvala Rusy. Ex-prezident Medveděv vyhrožuje soudu raketovým útokem.

Dmitry_Medvedev_and_Vladimir_Putin-1

Dmitrij Medveděv a Vladimír Putin
Zdroj: Wikipedia

  • Dmitrij Medveděv a Vladimír Putin
  • Zdroj: Wikipedia

Haag viní Putina i Lvovou-Belovou z válečných zločinů kvůli deportaci tisíců ukrajinských dětí do Ruska. Ruské úřady v pondělí oznámily, že vydaly zatykač na haagské soudce.

Ruský vyšetřovací výbor stíhá hlavního prokurátora mezinárodního soudu Karima Khana, který požádal o vydání zatykače, a další tři soudce, jimiž jsou Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala a Sergio Gerardo Ugalde Godinez. Uvedla to ruská agentura TASS. „Soud chce přitáhnout očividně nevinné osoby k trestní odpovědnosti, osoby nezákonně obvinil ze spáchání zvláště závažného trestného činu a také připravuje útok na představitele cizího státu s cílem zkomplikovat mezinárodní vztahy,“ píše TASS.

Ruský místopředseda rady bezpečnosti a bývalý prezident Dmitrij Medveděv už předtím na svém Telegramu naznačil, že by Rusko mohlo zasáhnout trestní soud hypersonickou raketou.

"Běda, pánové, všichni chodí pod Bohem a raketami. Je docela možné si představit cílené použití hypersonického Onyxu ze Severního moře z ruské lodi na soudní budovu v Haagu," napsal. "Soud je jen mizerná mezinárodní organizace. Takže, soudci, dívejte se pozorně na nebe," dodal Medveděv.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov oznámil, že Rusko na jednání soudu reaguje s klidem.

Související

FnZwAPRXwAEa4F4
Krimi

Člen Pussy Riot dostal více než osmiletý trest. Kritizoval masakr v Buči

20240216_125840
Zahraniční

Putin dal Ljudmile Navalné nůž na krk: Tajný pohřeb hned nebo hrob ve věznici

GGpLrAgXwAEjLPb
Zahraniční Video

Rusko odmítá rodině předat tělo Alexeje Navalného, možná zemřel o den dřív

riga.jpg
Zahraniční Video

Putin je vrah! Po celém světě lidé uctívají Navalného, v Rusku se ve velkém zatýká