Rusko ohlásilo vesmírný nezdar. Na Měsíc však míří i indická sonda

Let Luny-25 na Měsíc se nezdařil. Ruská vesmírná společnost Roskosmos oznámila, že modul narazil do povrchu Měsíce a přestal existovat.

profimedia-0796105485

Ruská sonda Luna-25
Zdroj: Profimedia

  • Ruská sonda Luna-25
  • Zdroj: Profimedia

Ruská vesmírná společnost Roskosmos ohlásila, že její lunární modul Luna-25, který měl dnes přistát na Měsíci, se vymkl kontrole a po nárazu do povrchu oběžné družice Země přestal existovat. Stalo se tak údajně při nestandardní situaci během pokusu o přistání. Luna-25 měla na povrchu Měsíce pátrat do vodě v okolí jižního pólu. Do chvíle nárazu hlásil Roskosmos hladký průběh letu. Model odstartoval týden před nárazem z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě.

Na projektu Rusové pracovali několik let. Nejprve se jej účastnila také Evropská kosmická agentura ESA, která však spolupráci s Moskvou přerušila v okamžiku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Rusko následně přišlo s prohlášením, že evropské technologie nahradí vlastními a bude v programu pokračovat i nadále.

Přistát na Měsíci by měla v následujících dnech také indická Čandraján-3, která se na oběžné dráze Měsíce pohybuje už od srpna.

Autor: Jan Skala

Související

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce

Foto měsíčního roveru z roku 1971.
Zahraniční Vesmír

Vývoj nových měsíčních vozítek pro NASA stojí na trojici firem

Astronaut Eugene Cernan
Zahraniční Výročí

Před 90 lety se narodil poslední muž, který byl na Měsíci. Měl české předky

Vizualizace modelu SLIM od JAXA.
Zahraniční Vesmír

Japonský modul na Měsíci znovu ožil. Přečkal extrémní teploty