úterý 21. května 2024

Rusko a Čína uzavřely dohodu s Jemenci. Nebudou pálit na jejich lodě

Palba na lodě v Rudém moři neustává. Rusko a Čína se ale s jemenskými vzbouřenci dohodly na tom, že jejich plavidla ušetří výměnou za podporu Húsíů v mezinárodních organizacích.

USS_Carney_engages_Houthi_missiles

Ostřelované lodě v Rudém moři.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ostřelované lodě v Rudém moři.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jemenští povstalci Húsíové jsou už od loňského listopadu postrachem lodí, které plují Rudým mořem a využívají průlivu Bab al-Mandab mezi Jemenem a Somálskem. Ruští a čínští diplomaté však nyní s tou radikální islamistickou organizací uzavřeli dohodu, která se týká bezpečnosti v oblasti pro jejich lodě. Přestože konkrétní forma dohody není zcela jasná, rámcově se hovoří o tom, že jemenští vzbouřenci nebudou pálit na komerční plavidla obou zemí výměnou za to, že je Rusko a Čína podpoří v mezinárodních společenstvích, zejména na půdě OSN.

Húsíové, kteří se řadí k šiítským povstalcům, usilují o uznání své vlády, kterou ustanovili poté, co dobyli hlavní město Jemenu Saná. Proti nim však stojí převážně sunnitská vláda, která sídlí v bývalém hlavním městě a největším jemenském přístavu Aden.

Útoky Húsíů na lodě souvisejí zejména s válkou v Pásmu Gazy, protože podle prohlášení, které organizace vydala, zasáhnou její střely každou loď, která patří zemím sympatizující s Izraelem. V souvislosti s těmito útoky ustanovily Spojené státy námořní misi, které chrání jejich lodě a ostřeluje sídla vzbouřenců.

Autor: Jan Skala

Související

ochrana slonů v Zimbabwe
Zahraniční Příroda

Zákony světových zemí brání účinné ochraně přírody

GOAplg2asAAdqG3
Zahraniční Video

Krvavý útok v čínské škole nepřežily dvě dívky, dalších deset je zraněných

profimedia-0874514251
Zahraniční

Při povodních v Afghánistánu zemřelo přes 300 lidí. Tisíce dalších jsou bez domova

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů