Roztomilý axolotl je stále žádanějším mazlíčkem

Velmi zvláštní vzhled a roztomilost jsou typické pro stále populárnějšího domácího mazlíčka. Axolotl mexický vypadá, jako by se pořád usmíval.

Axolotl2.jpg

Axolotl mexický.
Zdroj: pixabay.com

  • Axolotl mexický.
  • Zdroj: pixabay.com

Axolotl mexický je známý také jako vodní dráček, chodící nebo tygří mlok. Středně velký obojživelník se vyskytuje v přírodě jen v mexických jezerech Lago de Xochimilco a Lago de Chalco a jedná se o kriticky ohrožený druh.

Axolotl mexický si zachovává larvální stadium, i jako pulec se ale dokáže rozmnožovat. Metamorfózu lze uměle vyvolat při chovu v zajetí, v přírodě k ní dochází jen velice vzácně. Pokud axolotl projde kompletní metamorfózou, stane se z něj suchozemský tvor.

Larva axolotla dosahuje délky až 35 centimetrů, má širokou hlavu a po stranách vyčnívající keříčkovité žábry. Přední končetiny mají čtyři a zadní pět prstů. Axolotl dokáže regenerovat ztracené nebo poškozené končetiny, srdce, míchu a dokonce i části mozku.

V zajetí se axolotl dožívá až 25 let. V mládí žere nítěnky, larvy pakomárů a jiné drobné živočichy, v dospělosti si pochutná také na žížalách a drobných rybkách.

V přírodě má nejčastěji černé nebo šedé zbarvení. V zajetí se chovají různé barevné variace, velmi oblíbení jsou hlavně albíni. Chov axolotla není náročný, stačí mu dostatečně prostorné akvárium s čistou vodou, v dospělosti se krmí dvakrát týdně.

Na českém trhu lze axolotla pořídit za několik desítek korun, ti nejvzácnější s neobvyklým zbarvením vyjdou i na několik tisíc.

Související

6A3C8EC3-5E1B-4660-9CE9-5E101CEB1312
Ostatní Fauna

Zatoulaného kocoura našli 100 kilometrů daleko. Rozpoznali ho podle čipu

Mládě kondora královského_foto S. Firlová
Ostatní

Ostravští kondoři mají další mládě, pomohli jim chovatelé

Mládě krokodýlovce čínského_foto L.Bono
Ostatní

V Ostravě mají čtyři mláďata vzácných krokodýlovců

pelikan.jpg
Ostatní Fauna

Zlínská zoo odchovala mláďata vzácných pelikánů