Rosatom v České republice končí. O dostavbu Dukovan už bojovat nebude

Ruský energetický gigant napojený přímo na tamní vládu v České republice skončil. Vyklizené jsou už i jeho pražské kanceláře.

Rosatom

Místo dostavby Dukovan balí Rosatom na českém trhu kufry.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Místo dostavby Dukovan balí Rosatom na českém trhu kufry.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ještě před pár lety byla ruský energetický kolos jedním ze žhavých favoritů na vítězství v soutěži o dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Nyní ale v České republice končí svou činnost. Děje se tak rok a čtvrt po začátku války na Ukrajině. Rosatomu už pšenka na české trhu nekvetla několik let. Nyní už je název společnosti vymazaný i z obchodního rejstříku a pražské kanceláře zejí prázdnotou. Společně s ruským korporátem ukončila činnost i komunikační agentura, která pro něho pracovala. Český trh navíc opouští s dluhem.

Útlum aktivity Rosatomu v České republice přišel už dříve. Vláda Andreje Babiše jej totiž vyřadila ze soutěže na dostavbu Temelín po zjištění, že výbuch muničního skladbu ve Vrběticích na Zlínu z roku 2014 měly na svědomí ruské tajné služby. Do tendru nakonec přizvala navzdory protestům Rosatomu firmy Westinghouse z USA, EDF z Francie a KHNP z Jižní Koreje. O tom, kdo však Dukovany dostaví, zatím rozhodnuto není.

Autor: Jan Skala

Související

View_on_Velké_Meziříčí
Domácí

Kraj rozhodl o obchvatu. Velkému Meziříčí uleví za čtyři roky

Petr Pavel s Evou Pavlovou. Foto: 11. 3. 2024
Domácí

Prezidentský pár navštíví Zlínský kraj

8568199328_80014ab603_b
Domácí

Horkovod do Brna má zelenou. Metropoli budou vytápět Dukovany

Paksi_atomerőmű
Zahraniční

Maďaři začnou stavět jadernou elektrárnu. Svěřili ji do rukou Rusů