sobota 11. května 2024

Romové mají místo ve společnosti, řekli ministři. Přijali definici anticikanismu

Vláda se jasně vymezila proti diskriminaci Romů. Jejich rovnějšímu postavení ve společnosti má přispět schválená definice anticikanismu.

GK1KW14XIAAiAjB

Vláda přijala definici anticikanismu, která má být nástrojem v boji proti romské diskriminaci.
Zdroj: X

  • Vláda přijala definici anticikanismu, která má být nástrojem v boji proti romské diskriminaci.
  • Zdroj: X

Jako boj proti diskriminaci a uznání skutečnosti, že Romové mají místo v české společnosti, chápou členové vlády definici anticikanismu, kterou schválili na svém posledním jednání. Ta má jasně vymezovat diskriminační chování vůči Romům ze strany úřadů i jednotlivců a takové jednání postihovat, zejména pokud jde o fyzické násilí páchané na Romech. Přijetí této definice je správným krokem podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové i podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové. Ta zdůrazňuje, že stále dochází k segregaci romské menšiny, ať se to týká škol, nemocnic nebo pracovišť.

Definici anticikanismu přijali tuzemští vládní politici jako závazek vůči Mezinárodní alianci pro připomínání holokaustu (IHRA), které je Česká republika členem. Normu, o jejímž přijetí se mluví už od začátku tohoto roku, vítá i řada koaličních politiků. „Romové a Romky jsou jednou ze skupin, která je silně zasažena například sociálním vyloučením, kterým se musíme v České republice zabývat,“ řekl po přijetí definice na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podobný postoj zaujímá i jeho stranický kolega a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0865853351
Domácí

Poslanci budou jednat o korespondenční volbě do noci. Pokračovat se může i v pátek

438822264_1003936787966674_5159835965151162961_n
Domácí

Akademici došli. TOP 09 na post ministra zvažuje politologa či skautského vůdce

snimek_obrazovky_2021-12-07_v_13.32.17
Domácí

Lipavský chce útoky řešit s ruským velvyslancem. Předvolal si ho na kobereček

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou