Rio připomíná Benátky. Brazílii decimují silné deště, které už mají 11 obětí

Velká voda si v Brazílii zatím vyžádala 11 životů. Tamní úřady dávají současné povodně a extrémně silné přívalové deště do souvislosti s jevem El Niňo.

GD7FqhIbcAEvQ51

Brazilské Rio je pod vodou.
Zdroj: X

  • Brazilské Rio je pod vodou.
  • Zdroj: X

200 milimetrů srážek na metr čtvereční spadlo za 24 hodin v pobřežní části Brazílie u tamní metropole Rio De Janeiro. To odpovídá množství vody, která v této oblasti naprší jindy za celý leden. Vydatný déšť způsobil záplavy a Rio samotné se proměnilo v něco, co lidé znají jen z italských Benátek, kde v ulicích jezdí lidí na loďkách. V Riu se snaží zachránit poslední zbytky svého majetku, který si velká voda ještě s sebou neodnesla.

Stav nouze vyhlásily už stovky měst, nejvíce je postižená chudá čtvrť na severu Ria. Právě tam si velká vody vyžádala i oběti na životech. Brazilské úřady uvádějí, že 11 lidí zemřelo po zásahu proudem, utopili se ve vodě nebo je zavalila hlína při sesuvech půdy. Právě před nimi stále varuje výstraha tamních meteorologů.

Přívalové deště nejsou v Brazílii obvyklým jevem. Odborníci ty současné dávají do spojitosti s jevem El Niňo, který působí od loňského léta a trvat by měl do letošního jara.

Autor: Jan Skala

Související

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

balloon-hot-air-balloon-sun-sunset-nature-landscapes-3e32ee-1024
Zahraniční

Mexiko sužuje vlna obrovských veder. Deset lidí zemřelo, další jsou v nemocnici