úterý 21. května 2024

Revoluce v cestování: Brýle jako průvodce po památkách

Jsou vybavené kamerou, reproduktory a umělou inteligencí, která pozná, na co se zrovna díváte. Řeč je o chytrých brýlích, na jejichž vývoji se podílí Mark Zuckerberg.

429471981_10115523541120951_1550433283890644324_n

Na vývoji chytrých brýlí se podílel i Mark Zuckerberg.
Zdroj: Facebook/MarkZuckerberg

  • Na vývoji chytrých brýlí se podílel i Mark Zuckerberg.
  • Zdroj: Facebook/MarkZuckerberg

Konec složitého listování v průvodcích nebo vyhledávání v mobilu. Zakladatel Facebooku teď představil na svém profilu vylepšenou beta verzi chytrých brýlí, které vyvinula Meta ve spolupráci s Ray-Banem. Ta pracuje s umělou inteligencí. Stačí se jen podívají na objekt před sebou a vyslovit nahlas otázku, která začíná slovy "Hey Meta". Ať je to hora nebo historická budova, brýle podají výklad pomocí reproduktorů na pacičkách. Uživatelé chytrých brýlí, které jsou k dostání zatím jen na americkém trhu, získají novou funkci díky připravované aktualizaci.

Brýle dosud využívali převážně tvůrci online obsahu. Jejich hlavní funkcí je totiž natáčení a streamování videí na sociální sítě. Lze přes ně ale třeba i jen telefonovat. Beta verze by teď mohla znamenat revoluci v cestování. Nejen, že člověk nebude muset vůbec vyndat z kapsy telefon, pohodlné budou hlavně pro ty, kteří příliš neholdují řízeným prohlídkám s průvodcem a jdou si raději po vlastní ose.

Aktualizovaná beta verze by měla být k dispozici vybraným uživatelům. Ti se musí zaregistrovat na čekací listinu. "Program předběžného přístupu bude k dispozici omezenému počtu zákazníků v USA," uvádí společnost Meta na svém webu. Čeští zákazníci si budou muset na uvedení brýlí na trh ještě počkat.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: meta.com

Související

Scarlett Johansson ve filmu Black Widow (2021)
Zahraniční AI

OpenAI zakázala ženský hlas, který zní jako Scarlett Johansson

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk