sobota 18. května 2024

Rarita v liberecké zoo, roztomilým viskačám se narodila mláďata

Tři mláďátka porodily dvě samičky viskač v liberecké zoo. Ta je jediná u nás a jedna ze šesti v Evropě, která vzácně chovaný druh má. Trojice mláďat se má zatím čile k světu.Zoo získala chovného samce a tři samičky v roce 2021 z Curychu.

mládě viskača

Mládě viskači.
Zdroj: Zoo Liberec

  • Mládě viskači.
  • Zdroj: Zoo Liberec

„Reprodukce viskač v lidské péči má svá úskalí. Za běžných okolností je soužití dospělých jedinců bezproblémové, když ale některá ze samic porodí, samec se k mláďatům zpravidla chová velmi agresivně a může je poranit nebo i zabít. Samice proto musí mít k dispozici bezpečná útočiště, boudy imitující nory nebo části expozice, kam se za nimi samec díky výraznému rozdílu ve velikosti nedostane,“ říká zooložka Dorota Gremlicová.

V Liberci se proto na radu kolegů z curyšské zoo po porodu první samice rozhodli chovného samce oddělit úplně a přestěhovat ho do zázemí, aby měly čerstvé matky absolutní klid na svá mláďata.

Mláďata se rodí dobře vyvinutá, osrstěná a s otevřenýma očima. Krátce po narození jsou schopná se samostatně pohybovat a následovat matku, od které pijí mléko přibližně dva měsíce, než zcela přejdou na pevnou stravu. „Ve volné přírodě mohou mladé samice zůstat v rodné kolonii i po dosažení pohlavní dospělosti, která nastává okolo devíti měsíců věku. Oproti nim mladí samci pohlavně dospívají až v 15 měsících a rodnou kolonii zpravidla ihned opouští,“ přibližuje Gremlicová.

Návštěvníci zoo mohou při troše štěstí viskačí skupinu i s mláďaty pozorovat průzorem do jejich vnitřní ubikace.

Související

margay mládě
Ostatní

Margay, urial, osináč a nosálové – liberecká zoo hlásí nadílku mláďat

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary