pátek 17. května 2024

Rarita v brněnské oboře – narodili se tam bílí divočáčci

Netypicky už v druhé polovině ledna se v oboře Holedná narodila selátka prasat divokých. Obvykle přicházejí na svět až na jaře. Unikátní je i jejich zbarvení.

426473463_907897608004219_6824316300655892751_n

Část mláďat má bílé zbarvení.
Zdroj: Lesy města Brna

  • Část mláďat má bílé zbarvení.
  • Zdroj: Lesy města Brna

Jedná se o anomálii a ve volné přírodě je spíše výjimečná. Bílé zbarvení u zvířat je jejich znevýhodněním vůči predátorům. V oboře v uzavřeném chovu se jedná o zpestření a kuriozitu, což ocení zejména děti,“ oznámili pracovníci Lesů města Brna na sociální síti.

Selátka se po narození zahřívala u matky, v prvních dnech byla závislá jen na jejím mléce, teď už šmejdi po oboře. Stále se ale drží poblíž matky.

Lesáci upozorňují, že v době rození mláďat je nezbytně nutné zachovávat v oboře co největší klid. „Matky se pochopitelně o své ratolesti bojí a při jejich ochraně by v panice mohly někoho zranit. Krmení mají vyvážené a mají ho dostatek, a proto je všude zákaz krmení,“ vysvětlují lesníci a stěžují si, že lidé nerespektují pravidla, která v oboře platí. „Je to stejné jako se zákazem krmení daňků. Lidé si neuvědomují, jak zvěři škodí nejenom nevhodnou stravou, ale i ztrátou její plachosti, která může být nebezpečná i pro člověka. Pokud se zvíře stane nebezpečným, musíme ho z volné obory nabídnout například chovatelům do uzavřených výběhů,“ konstatují.

„Je to marný,“ komentovala příspěvek uživatelka Facebooku. Ta vyfotila daňka, který o plachost přišel, jak stojí jen pár centimetrů od člověka. „Tahle paní tam byla s dítětem, přitáhla igelitku s jablky a daněk šel hned za nimi. Tak zahodila igelitku i s jablky na zem, bafla dítě a pryč. Bylo pak velice zábavné tahat tomu zvířeti sáček téměř z tlamy, protože se fakt nebálo,“ popsala s tím, že o den později potkala dvě rodiny s jablky a rohlíky, a den později pak nejspíš učitelku s dětmi, které házely do ohrady pečivo. „Snad to letos nebude stát žádné sele život, a nakonec ani toho daňka,“ věří.

V oboře musí mít lidé své psy výhradně na vodítku, cyklisti nesmí jezdit mimo vyznačené trasy.

Související

divoké prase
Domácí

Africký mor neustupuje. Ochranné pásmo se rozšiřuje o deset tisíc hektarů

Vodojem 2 na Žlutém kopci
Domácí

Brněnské vodojemy jsou evropským unikátem, který vyráží dech

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

Čeští hráči nastoupili v retro dresech
Hokej Betano Hockey Games

Češi prohráli i se Švýcary, v Brně nevyhráli ani jedno utkání