pondělí 20. května 2024

Rada bezpečnosti řeší rezoluci o Izraeli. Ruský návrh odmítla

Přijme dnes Rada bezpečnosti OSN brazilský návrh rezoluce o válce v Izraeli? Ten ruský smetly ze stolu Spojené státy, Japonsko, Francie a Velká Británie.

F8sihBnbUAAGy01

Zasedání Rady bezpečnosti OSN.
Zdroj: X

  • Zasedání Rady bezpečnosti OSN.
  • Zdroj: X

Rada bezpečnosti OSN odmítla ruský návrh na rezoluci, který vyzýval k humanitárnímu řešení situace v Pásmu Gazy, příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, propuštění rukojmích a otevření humanitárního koridoru na jihu Pásma Gazy. Proti návrhu Moskvy se vyslovily Spojené státy, Velká Británie, Francie a Japonsko s tím, že Rusko sice odsoudilo násilí na civilistech, ale už nezmínilo žádnou ze stran konfliktu, která se ho dopouští. Podle USA tím, že Rusko neodsoudilo Hamás, poskytuje mu krytí pro jeho teroristické akce.

O situaci v Izraeli by měla Rada bezpečnosti OSN jednat i dnes. Na stole je další návrh rezoluce, tentokrát z dílny brazilských diplomatů. Ke schválení je třeba získat devět hlasů a nesmí ji vetovat ani jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti – tedy Spojené státy, Rusko, Velká Británie, Francie a Čína.

Mezitím se v Izraeli stále bojuje. Židovský stát se podle všech známek stále připravuje na pozemní operaci v Pásmu Gazy, odkud jej před deseti dny napadlo hnutí Hamás.

Autor: Jan Skala

Související

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války