pondělí 20. května 2024

Rada bezpečnosti OSN se konečně shodla. Izraeli se však rezoluce nelíbí

Rezoluce, kterou vypracovala Malta, prošla Radou bezpečnosti OSN. Ty nejdůležitější státy, tedy USA, Rusko a Velká Británie se však hlasování zdržely.

F-uSJQ7XEAAgqxW

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan měl při hlasování o rezoluci na sobě Davidovu hvězdu.
Zdroj: X

  • Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan měl při hlasování o rezoluci na sobě Davidovu hvězdu.
  • Zdroj: X

Rada bezpečnosti OSN se konečně shodla a po více než měsíci vytrvalých bojů v Izraeli a Pásmu Gazy přijala k situaci na Blízkém východě společnou rezoluci. Ty předchozí vetovaly Spojené státy, Rusko i Čína. Právě schválený dokument obsahuje požadavky na vytvoření humanitárních koridorů i přestávky v útocích na Pásmo Gazy. Izraeli se však rezoluce nelíbí a nehodlá ji respektovat do okamžiku, dokud bude hnutí Hamás zadržovat izraelské rukojmí. Mezi Židovským státem a vedením OSN od začátku konfliktu panují napjaté vztahy. Tel Aviv dokonce vyzval generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese k rezignaci.

Vůči izraelským vojenským akcím v Pásmu Gazy se ale nevymezuje ze světových organizací pouze OSN. Protestuje proti nim také Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF). Jeho šéfka Catherine Russell označila situaci, která panuje v Pásmu Gazy, za katastrofální a uvedla, že od začátku izraelského bombardování zahynulo v oblasti 4 600 dětí, přičemž dalších 9 000 jich utrpělo zranění.

WHO zase upozornila na fakt, že uprchlickými tábory v Pásmu Gazy se kvůli otřesným hygienickým podmínkám šíří neštovice a průjmy.

Autor: Jan Skala

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler