středa 8. května 2024

Putin se dál nechystá. Tvrzení Bidena o napadení zemí NATO označil za nesmysl

Země Severoatlantické aliance se bát války s Ruskem nemusí, říká Putin. Biden však tvrdí, že se na podobný krok Kreml chystá.

14721846535_f8579c4306_b

Putin tvrdí, že se válku proti zemím NATO rozhodně nechystá.
Zdroj: Flickr

  • Putin tvrdí, že se válku proti zemím NATO rozhodně nechystá.
  • Zdroj: Flickr

I pokud by Rusko vyhrálo současnou válku na Ukrajině a došlo by podle některých teorií i na zábor celého ukrajinského území, ruská armáda dál na západ pokračovat nebude. Pro ruskou státní televizi Rossija-1 to uvedl prezident Vladimir Putin. Doslova řekl, že Rusko nemá žádný ekonomický, vojenský ani geopolitický důvod pro boj se zeměmi Severoatlantické aliance. Reagoval tím na slova amerického prezidenta Joea Bidena, že se Moskva chystá na válku proti NATO.

"Je to naprostý nesmysl a myslím, že prezident Biden to moc dobře ví," uvedl Putin. Důvod, proč americký prezident toto tvrzení v poslední době několikrát prezentoval, spočívá podle šéfa Kremlu v jeho "obhajobě podivné politiky vůči Rusku". Bidenovo prohlášení rozdělilo americkou politickou scénu, kdy politiky z Demokratické strany jeho obavy sdílí, ovšem Republikáni jim nevěnují pozornost.

Rusko dlouhodobě kritizuje rozšiřování Severoatlantické aliance směrem ke svým hranicím. V souvislosti se vstupem Finska do NATO, s nímž má Rusko více než 1300 kilometrů dlouhou hranici, chce Putin vytvořit leningradský vojenský okruh, čímž posílí bezpečnost na severozápadě své země.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0870840508
Zahraniční

U Kremelské zdi zaduněla děla. Putin je oficiálně popáté ruským prezidentem

profimedia-0870819517
Zahraniční

Izraelská armáda vstoupila do Rafáhu. Útočíme na pozice Hamásu, tvrdí

snimek_obrazovky_2021-12-07_v_13.32.17
Domácí

Lipavský chce útoky řešit s ruským velvyslancem. Předvolal si ho na kobereček

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou