pátek 17. května 2024

Proti covidu se stále očkuje. Lidé chtějí vakcínu zejména kvůli dovolené

Států, které vyžadují certifikáty o očkování proti koronaviru, ubývá. Přesto se někteří lidé nechávají před cestou do zahraničí očkovat.

očkování

I když protipandemická opatření padla, proti covidu se očkuje pořád.
Zdroj: Pixabay

  • I když protipandemická opatření padla, proti covidu se očkuje pořád.
  • Zdroj: Pixabay

I když jen onemocnění covid-19 zařazené mezi běžné respirační onemocnění, čímž padla protipandemická opatření, lékaři stále evidují zájemce o očkování. Za poslední měsíc a půl si v České republice pro posilující dávku přišlo 1 100 zájemců. Většina z nich argumentuje tím, že vakcínu potřebují kvůli dovolené. Některé státy, včetně těch, které patří mezi Čechy k vyhledávaným turistickým destinacím, totiž stále ještě vyžadují doklad o bezinfekčnosti nebo certifikát o očkování.

Z evropských států doklad o bezinfekčnosti podle mapy serveru Travel Centre vyžaduje už jen Rusko. Cestování do ostatních zemí je bez omezení, minulý měsíc nařízení ohledně očkování zrušila Francie i Německo. Z afrických států je zase třeba mít certifikát při cestě do Alžírska, Konga či Angoly a z asijských jej vyžadují v Saúdské Arábii, Číně, Íránu, Indii či Turkmenistánu. Z amerického kontinentu je zapotřebí mít certifikát při návštěvě Nikaragui, Kolumbie, Bolívie a Kuby.

Kvůli cestování si pro posilující dávku podle lékařů chodí hlavně lidé v produktivním věku. Zájem mezi seniory nad 65 let, kterým byla vakcína určená primárně, je údajně slabý.

Kam můžete jen s očkováním, se podívejte zde.

Autor: Jan Skala

Související

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

Gibraltar._El_Peñón
Zahraniční

Suchou nohou do Afriky. Podvodní tunel by měl spojit Španělsko a Maroko

Invia
Ekonomika

Prodejce zájezdů Invia je na prodej

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů