středa 1. května 2024

Protesty dostávají komický rozměr. Kvůli třicítce v Praze vyšla jen dvacítka lidí

Pouhá dvacítka lidí se sešla na ekologickém protestu v Praze. Tam požadovala řadu změn v současném systému, od většího počtu cyklotras a omezení rychlosti v Praze až po dekarbonizaci cementu a veřejných budov.

výfuk

Protestovala jen hrstka aktivistů.
Zdroj: facebook.com

  • Protestovala jen hrstka aktivistů.
  • Zdroj: facebook.com

Humanizaci silnic, což v překladu z jazyka ekologických aktivistů znamená snížit v ulicích rychlost na 30 kilometrů v hodině, vytvořit více přechodů pro chodce a více cyklotras, to požadovali účastníci včerejší demonstrace v pražských ulicích, pod kterou se opět podepsala mezinárodní hnutí Extinction Rebellion a Letzte Generation. Zatímco v jiných zemích západní Evropy dokáží tyto organizace svou silou vzbudit rozruch, jejich aktuální pražské snažení bylo tristní. Pochodu se totiž zúčastnila pouze dvacítka osob.

Přitom témat, kterých česká odnož Extinction Rebellion vyjmenovala v pozvánce k pochodu z Vyšehradu, byla celá řada a nešlo jen o humanizaci silnic. Hnutí se chtělo hlasitě vyjádřit proti uhelným elektrárnám, vysokému procentu masa v potravě a plýtvání jídlem, stejně jako požadovalo dekarbonizaci letecké a lodní dopravy, veřejných budov a cementu. Za své úsilí však aktivisté sklízí spíše nevoli, řada lidí jejich akce považuje za příliš nátlakové a utopické.

Včerejší demonstrace požadovala, aby pražský magistrát vedl s aktivisty dialog a provedl změny podle pěti sad požadavků, které protestující na radnici odeslali už před pěti lety. „Zatím žádné zásadní změny neproběhly,“ přiznávají na svých sociálních sítích.

Autor: Jan Skala

Související

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

403628133_10160704498498955_1780574005581824657_n
Domácí

Praha znovu zakáže vjezd do části Starého Města

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro