pátek 17. května 2024

Příspěvek místo valorizace? Důchodcům se to nelíbí

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo mimořádný příspěvek pro důchodce. Těm se to ale moc nelíbí.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

Pokud bude inflace převyšovat pět procent, dostanou důchodci od státu mimořádný příspěvek, který by se měl vyplácet automaticky každý měsíc. Vláda tím upravuje své rozhodnutí snížit mimořádnou valorizaci, která měla v polovině letošního roku činit 1 700 korun. Místo nich dostanou důchodci částku o tisíc korun nižší. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podotkl, že důchody se budou pravidelně valorizovat začátkem každého kalendářního roku o inflaci a o třetinu průměrné mzdy. Snížení valorizace důchodů je podle vlády nezbytnost, pokud by k tomu nedošlo, celý důchodový systém by se v blízké době zhroutil. Jeho reformu podporuje i prezident republiky Petr Pavel.

Ohlášení mimořádného příspěvku se však nesetkalo s kladnou odezvou. Na sociálních sítích upozorňují diskutující zejména na to, že inflace zvedá ceny trvale, ale příspěvek bude jen dočasný. „Dávka k důchodu neznamená navýšení důchodu. Takže obcházení původního znění zákona, jak jinak že, pane ministře,“ napsala jedna z uživatelek. „Dávka se samozřejmě nepřičte k důchodu, takže když dostanete během roku nějaké dávky, tak v lednu příštího roku se vám to bude valorizovat ze sumy bez těchto dávek a dostanete méně,“ zmínil další diskutující.

Jurečka rovněž zmínil, že mimořádné příspěvky by mohly snížit nerovnost mezi důchodci. Polovina vyplácené částky bude totiž pro každého stejná a druhá se bude posuzovat podle pobírané penze. Konkrétní výši příspěvku však ministr neuvedl.

Autor: Jan Skala

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice