sobota 18. května 2024

Primárky vyhráli Trump i Biden. Prezident však začíná mít s voliči problém

Primárky v Michiganu podle očekávání ovládli Donald Trump a Joe Biden. Současnému americkému prezidentovi však přinesly velké varování.

Joe Biden

Bidenovi u jeho voličů škodí podpora Izraele.
Zdroj: Flickr

  • Bidenovi u jeho voličů škodí podpora Izraele.
  • Zdroj: Flickr

Že listopadové finále volby amerického prezidenta s největší pravděpodobností zopakuje totožný model jako v roce 2020, ukázaly další primárky, které se tentokrát konaly ve státě Michigan, v jednom z těch důležitějších. V republikánském hlasování podle očekávání vyhrál Donald Trump, který svou protikandidátku Nikki Haley porazil ještě větším rozdílem než v Jižní Karolíně, tentokrát získal 64 procent hlasů. Haley se po dalších prohraných volbách však vyjádřila, že z boje o prezidentský post zatím odstupovat nebude.

Ještě jednoznačnější je situace u demokratů, kde současný prezident Joe Biden dostal v michiganském hlasování přes 80 procent hlasů. Přesto pro něho včerejší volby vítězstvím nejsou. Na to, že Biden už nemá protikandidáta, který by dokázal získat více než tři procenta hlasů, je jeho výsledek alarmující. Bezmála 13 procent voličů totiž do urny hodilo neplatný hlas, což může ve finálové bitvě být faktor, který nakonec celé volby rozhodne.

Proti Bidenovi se totiž ostře vymezují američtí muslimové, což je sorta voličů, která bitvu o Bílý dům v roce 2020 v podstatě rozhodla. Tehdy dali hlas současnému prezidentovi, nyní nevolí ani jeho. Vyčítají mu podporu Izraele a válečných operací, které židovský stát provádí v Pásmu Gazy. Jejich síla se ukázala právě v Michiganu, kde je muslimská menšina silně zastoupena.

Celoamerické průzkumy hovoří spíše ve prospěch Donalda Trumpa. Bidenovi dotázaní vyčítají jeho neutěšený zdravotní stav i vysoký věk, kdy by mu na konci budoucího mandátu bylo 86 let.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži