sobota 18. května 2024

Prezidentské volby změní pravidla. Sběr podpisů bude moci probíhat online

Ministerstvo vnitro přišlo se změnami při přímé volbě prezidenta. Poslanci a senátoři budou moci podpořit jen jednoho kandidáta. Občanské podpisy budou přijímány i online.

profimedia-0752630291

Petr Pavel při kampani v prezidentských volbách.
Zdroj: Profimedia

  • Petr Pavel při kampani v prezidentských volbách.
  • Zdroj: Profimedia

Novela zákona zavádí novinky v přímé volbě prezidenta. Podle návrhu budou poslanci a senátoři moci podpořit pouze jednoho kandidáta. „V následujících prezidentských volbách už konečně nebudeme svědky dohadů, zda poslanci a senátoři mohou nebo nemohou podpořit více kandidátů. Nyní jasně stanovujeme, že z titulu člena Parlamentu je možné navrhovat pouze jednoho kandidáta,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že tento názor ostatně zastával i Nejvyšší správní soud.

Sběr občanských podpisů bude moci probíhat online. Půjde o obdobný způsob jako při podepisování ePetice na Portálu občanu. V případě, kdy prezidenský kandidát získá pod ePeticí více než 50 tisíc podpisů a splní další náležitosti, bude automaticky registrován. „Elektronická identita zaručí, že osoba podepsaná pod peticí skutečně existuje a že o ní uvedené údaje odpovídají skutečnosti. Zároveň to také vylučuje duplicity pod peticí,“ uvádí Ministerstvo vnitra.

Klasický sběr podpisů „z ulice“ bude nadále možný, jinak ale bude probíhat kontrola uvedených záznamů. Pokud kandidát doloží pouze listinnou petici, ministerstvo ji bude kontrolovat až do dosažení 50 000 správných a úplných údajů, nikoliv pouze vybraný vzorek. V případě, že prezidenský kandidát doloží kombinaci ePetice a listinné petice, kontrola fyzických podpisů bude probíhat jen do okamžiku, kdy se v součtu s ePeticí dosáhne počtu 50 tisíc podpisů.

Novela teď projde meziresortním připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda. Nová pravidla by měla platit při příštích prezidentských volbách, které se uskuteční v roce 2028.

Autor: Šimon Mitro

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem

profimedia-0871656209
Domácí

Ženíšek bude jmenován ministrem pro vědu ve čtvrtek

profimedia-0868809140
Domácí

Vystrčil navštíví Moldavsko