úterý 14. května 2024

Prezidentem se stal Pellegrini. Korčok svou porážku nese těžce

Šestým prezidentem v historii samostatného Slovenska se stal Peter Pellegrini. Ten do úřadu usedne v polovině června, kdy nahradí Zuzanu Čaputovou.

profimedia-0863001018

Nově zvolený prezident Peter Pellegrini (vlevo) s premiérem Robertem Ficem.
Zdroj: Profimedia

  • Nově zvolený prezident Peter Pellegrini (vlevo) s premiérem Robertem Ficem.
  • Zdroj: Profimedia

S nečekaně kritickým a poraženeckým projevem vystoupil neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok po vyhlášení výsledků voleb druhého kola, v němž prohrál v poměru 53,12 ku 46,87 procent s předsedou Národní rady Peterem Pellegrinim, který v polovině června v čele státu nahradí Zuzanu Čaputovou. Svému soupeři vytkl, že vedl netransparentní kampaň a šířil nenávist a strašení válkou. „Tohle vám nezapomenu. Nezapomenu vám to nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ ukončil svůj projev Korčok.

Ve volebním štábu Petera Pellegriniho se mezitím slavilo. Čerstvě zvolenému prezidentovi gratuloval premiér slovenské vlády Robert Fico i končící prezidenta Zuzana Čaputová, která však favorizovala Korčoka, ale při vyhlašování výsledků si zachovala diplomatickou tvář. Poražený kandidát se ke gratulacím nepřidal, pouze poděkoval svým voličům.

Politologové se shodují na tom, že Pellegrinimu, která se stal šestým prezidentem samostatné Slovenské republiky, k vítězství pomohla vysoká volební účast. Ta byla o bezmála deset procent vyšší než v prvním kole a přesáhla 61 procent.

Autor: Jan Skala

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu