čtvrtek 16. května 2024

Přelomový zákrok: Muži vrátí cit v ruce nervová transplantace z nohy

Italští lékaři si připsali výjimečný zákrok. Doufají, že dokázali vrátit cit v ruce muži díky nervové transplantaci z jeho nohy.

operace

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Sociální pracovník Marcello Gaviglio (55) utrpěl před pěti měsíci vážný úraz při nehodě na skútru. Jedna ruka mu ochrnula a část nohy mu byla amputována. Nyní mu však vysvitla naděje, že rukou bude moci opět hýbat. Italští chirurgové provedli přenos části jeho sedacího nervu, který ovládal pohyb jeho amputované nohy, do postižené ruky, konkrétně do části ramene spojující páteřní míchu s rukou.

K operaci došlo před Vánoci po čtyřletém výzkumu. Jde o první zákrok, při němž byl přenesen nerv, který normálně ovládá pohyb nohy, na oblast ovládající ruku. Mimořádný chirurgický zákrok mají na triku lékaři z turínské nemocnice. Lékařská obec mluví o průlomové operaci v oblastí nervových transplantací.

Pacient nyní musí projít pětiměsíční hospitalizací. Zatím není schopný rukou pohnout. Chirurgové doufají, že operace obnoví alespoň částečný cit v jeho ruce. Pokud bude zákrok úspěšný otevře nové možnosti v oblasti neurologických studií.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí