čtvrtek 19. září 2024

Před deseti lety vynesl Snowden informace o masovém sledování občanů

Přesně před deseti lety vydal deník Guardian informace o masovém sledování telefonní a elektronické komunikace vládou USA.

Edward Snowden

Edward Snowden na konferenci Revolution 2021 pořádané Young Americans for Liberty v rezortu Gaylord Palms na Floridě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Edward Snowden na konferenci Revolution 2021 pořádané Young Americans for Liberty v rezortu Gaylord Palms na Floridě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Před deseti lety se svět dozvěděl, že vláda USA masově sleduje nejenom své občany skrze telefonní a internetovou komunikaci. Se zprávou přisel britský deník The Guardian na základě informací od bývalého zaměstnanec CIA Edwarda Snowdena. První článek na toto téma vyšel v Guardianu pátého června 2013.

Série článků odhalila, že americká národní bezpečnostní agentura (NSA) a její britský protějšek GCHQ provádějí masové sledování telefonních a internetových komunikací občanů po celém světě. Tyto zpravodajské služby sbíraly velké množství dat, včetně telefonních hovorů, e-mailů, textových zpráv a záznamů o internetové aktivitě. Tento program byl nazván PRISM a podle Snowdena umožnil těmto zpravodajským službám přístup k informacím z velkých technologických firem, jako jsou Google, Facebook, Apple a Microsoft.

Články také odhalily existenci programu XKeyscore, který umožňoval zpravodajským službám sledovat prakticky veškerou internetovou aktivitu uživatelů, včetně historie prohlížení webových stránek a odeslaných e-mailů. Bylo také odhaleno, že NSA pravděpodobně odposlouchávala telefonní hovory mnoha světových lídrů, včetně tehdejší německé kancléřky Angely Merkelové.

Tehdy devětadvacetiletý Snowden se po zveřejnění informací ukryl v Hongkongu a později získal azyl v Rusku. Jeho odhalení vyvolala vlnu kontroverzí a vedla k debatám o právu na soukromí a bezpečnostních opatřeních vlád vůči svým občanům. V roce 2016 byl natočen o tomto incidentu film Snowden režiséra Olivera Stonea. Edwarda Snowdena ve snímku ztvárnil Joseph Gordon-Levitt.

Autor: Šimon Mitro

Související

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů