pondělí 20. května 2024

Před 55 lety zrušili cenzuru. Historicky poprvé a jen na chvíli

Zrušení cenzury, Dva tisíce slov. Vývoj událostí, které před 55 lety zažilo Československo v červnu 1968, sledoval Kreml velice nelibě.

Dva tisíce slov

Dva tisíce slov, produkt zrušení cenzury, který Sovětům vůbec nevoněl.
Zdroj: Paměť národa

  • Dva tisíce slov, produkt zrušení cenzury, který Sovětům vůbec nevoněl.
  • Zdroj: Paměť národa

Zrušení cenzury, které 26. června 1968 posvětil nově přijatý zákon, byla věc v českých dějinách revoluční. Došlo k tomu totiž poprvé. Zárodky procesu se začaly objevovat už na jaře tohoto roku, až 26. červen zrušení cenzury posvětil a výsledkem bylo hned druhý den zveřejnění manifestu Dva tisíce slov, tedy kritika českých novinářů a spisovatelů v čele s Ludvíkem Vaculíkem směrem ke KSČ, jež podle nich brzdila reformní kroky. Zrušení cenzury mělo ale dalekosáhlé důsledky a ve své podstatě vedlo k vpádu vojsk Varšavské smlouvy v noci za 20. na 21. srpna 1968 do Československa.

Přijetí zákona o svobodě projevu a z toho vyplývající změna v orientaci tuzemského tisku, rozhlasu a televizi byla poslední kapka Pražského jara, kterou už sovětský vůdce Leonid Brežněv nehodlal akceptovat. Politbyro ÚV KSSS dokonce označilo Dva tisíce slov za politickou platformu protisocialistických sil a čtrnáct dnů po jejich vydání vydalo tvrzení, že v Československu řádí kontrarevoluce. Od toho už bylo blízko k rozhovorům v Čiernej nad Tisou, kde si českoslovenští představitelé vyslechli jasné pohrůžky od sovětského vedení. Osud republiky pak zpečetil zvací dopis pěti členů vedení KSČ, načež se ráno 21. srpna už Prahou proháněly sovětské tanky. S jejich příjezdem skončilo Pražské jaro i vize toho, že tuzemská média budou nezávislá a svobodná.

Autor: Jan Skala

Související

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové