sobota 5. října 2024

Před 105 lety vznikla první vláda Československa. Měla pouze tři členy

Prozatímní československá vláda, která se funkce ujala přesně před 105 lety, sice vládla jen měsíc, ale její historická role je nenahraditelná.

Masaryk_Štefánik_Beneš

Masaryk, Štefánik, Beneš, taková byla Prozatímní československá vláda.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Masaryk, Štefánik, Beneš, taková byla Prozatímní československá vláda.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Čtrnáct dnů před vyhlášením samostatnosti už bylo jasné, že Československo jako součást Rakouska-Uherska končí a že ke kýžené svobodě zbývají už dny. 14. října 1918, přesně před 105 lety, se totiž úřadu ujala takzvaná Prozatímní československá vláda. Tu tvořily pouze tři osoby. Na postu předsedy vlády a ministra financí byl budoucí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ministerstvo vnitra a zahraničí připadlo Edvardu Benešovi a ministerstvo války zastával Milan Rastislav Štefánik.

Přestože téhož dne rakouská policie zasáhla proti stávkám socialistů, které se uskutečnily po celých Čechách, jednalo se o poslední krok vídeňské moci na území budoucího Československa. O 14 dní později to byla právě Prozatímní vláda, která iniciovala definitivní vyhlášení státní samostatnosti.

Masarykův tříčlenný kabinet vládl přesně měsíc. 14. listopadu 1918 se z Národního výboru Československa stalo Revoluční národní shromáždění, které zvolilo Masaryka prezidentem nově vzniklé republiky a zároveň představilo nový kabinet Karla Kramáře, který už byl o celých 14 ministrů početnější.

Autor: Jan Skala

Související

Saxon_Rockharz_2016_03
Hudba

Nejen Iron Maiden. Padesátiny v Praze oslaví i Saxon s albem Wheels Of Steel

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.