Pražský magistrát chce zrušení koncertu, Klaus odmítá kolektivní vinu

Bude pražský koncert ruské pěvkyně Anny Netrebko nebo nebude? Případ se už přesunul z kulturního prostředí na politická kolbiště.

F28MgvjWkAEqrN6

Ruská sopranistka Anna Netrebko.
Zdroj: X

  • Ruská sopranistka Anna Netrebko.
  • Zdroj: X

Nad pražským vystoupením ruské sopranistky Anny Netrebko stále visí otazník. Přestože pořadatelská agentura Nachtigall Artists stále na svých stránkách láká na říjnové vystoupení ruské pěvkyně ve Smetanově Síni Obecního domu v Praze, vedení pražského magistrátu chce vyvinout jakoukoliv aktivitu, aby koncert zrušilo. V čele snah o zrušení akce stojí pražský náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil. Ten dokonce řekl, že je ochoten část nákladů za zrušení akce hradit ze svého. Pokud by se koncert nepodařilo zrušit, chce magistrát výtěžek z něho věnovat na podporu Ukrajiny.

Anna Netrebko není na černé listině jen v České republice, má totiž zakázaný vstup i do domovského Ruska. Odsoudila totiž válku na Ukrajině, stejně jalo se kála ze své spolupráce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem při prezidentských volbách v roce 2012.

K věci rušení koncertu se vyjádřil i bývalý český prezident Václav Klaus. Ten v návaznosti na vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana o odmítnutí kolektivní viny Ukrajiny za dvě znásilnění a pokus vraždy, které v Plzni a Praze spáchali ukrajinští mladíci, vyzval i k odmítnutí kolektivní viny Rusů za současnou válku, kterou proti Ukrajině vede Putinův režim.

Autor: Jan Skala

Související

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin