pátek 3. května 2024

Pražská zoo má jako první na světě mládě rybí sovy, v dospělosti spořádá krokodýla

Unikátní odchov hlásí chovatelé z pražské zoo. Podařilo se jim rozmnožit rybožravé sovy ketupy Pelovy. Zoo je jedinou veřejnou institucí na světě, která ptáky přezdívané rybí sovy chová.

Foto 2_Z09_5467_export

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků.
  • Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mládě ketupy Pelovy se vylíhlo už na začátku roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní vitální a prospívá. Zoo je proto na dobré cestě odchovat jednu z vůbec největších žijících sov jako první zoologická zahrada světa.

„Na podzim jsme nechali oba naše páry ketup Pelových ve vnitřních ubikacích, aby se mohly soustředit na hnízdění. Naše snaha byla odměněná zahnízděním jednoho z párů. Na začátku roku jsme pak pozorovali změny v chování obou dospělých a záhy jsme pod nimi objevili mládě,“ říká kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Matka zpočátku mládě zahřívala a krmila, a tak chovatelé nechali rodiče v klidu, jen se starali o dostatek potravy. Jen o pár dní později se ale situace změnila. „Uplynul týden a zjistili jsme, že rodiče mládě vyhodili z hnízda. Našli jsme ho podchlazené, a proto jsme ho umístili do inkubátoru a přistoupili k odchovu v chovatelské péči,“ dodává Vaidl s tím, že návrat do hnízda by byl příliš riskantní.

Mládě tak bylo nutné ručně dokrmovat holátky myší a potkanů, později i rybami. Ketupy Pelovy totiž patří mezi rybí nebo rybářské sovy, jejichž potravu ve volné přírodě tvoří téměř stoprocentně ryby. Svou kořist ketupy vyhlížejí z posedů nízko nad hladinou nebo po ni pátrají při procházení mělkou vodou. Nepohrdnou ani žábami, korýši či malým krokodýlem.

Mládě ochotně přijímalo potravu a prospívalo, a tak se na konci března vrátilo do improvizované hnízdní dutiny k rodičům, kde se mohli přes mřížku ve vletovém otvoru postupně seznamovat. Zatím se nedá říci, že by šlo o dokonanou adopci vlastními rodiči, je ale patrná velká dávka tolerance mláděte ze strany rodičů. Pro jeho socializaci je tento krok důležitý. Díky návratu do voliéry je také mládě dobře vidět z návštěvnických prostor.

Zoo chová ketupy Pelovy od roku 2019, kdy získala dva páry ze specializovaného chovného centra sov v italském Monticellu. Stala se tak jedinou veřejnou institucí na světě, kde lze tento druh spatřit. V přírodě ketupy Pelovy obývají subsaharskou Afriku. Jde o jedny z největších sov světa – v dospělosti mohou vážit až dva kilogramy a mít rozpětí křídel půl druhého metru.

Související

Foto_DSC09910_export
Ostatní

Máme orangutaňátko, hlásí pražská zoo. Narodilo se včera odpoledne

Foto 3_Z09_8581_export.jpg
Ostatní Fauna

Sloni řádí v bahně, vombati se sluní a zoo prodloužila otevírací dobu

Foto 2_Z08_3249_export
Ostatní Fauna

Gorilí mimina z pražské zoo už návštěvníci pozorují v jednom výběhu

GK9MRZMXUAAhEm7
Ostatní

Mám sourozence, oznámila Mobi. Pár hodin staré gorilí mimino už je ve výběhu