pátek 17. května 2024

Pražská brána v Berouně se otevře veřejnosti

Do roku 2027 budou v Berouně zpřístupněny návštěvníkům obě městské brány ze 14. století.

Pražská brána v Berouně

Pražská brána v Berouně
Zdroj: Středočeský kraj

  • Pražská brána v Berouně
  • Zdroj: Středočeský kraj

Středočeský kraj a město Beroun spojily síly v plánu na živení historických bran města. Memorandum o spolupráci na provozu Pražské a Plzeňské brány podepsali zástupci obou stran, aby nově otevřeli tato významná místa veřejnosti. Obě brány, zapsané v majetku města Beroun, jsou klíčovými součástmi středověkých hradeb z počátku 14. století a nabízejí zajímavý pohled do minulosti.

Jsem rád, že jsme spolu s městem Berounem našli cestu k zatraktivnění a k zpřístupnění obou berounských bran. Obě brány jsou přirozenou dominantou města, takže nová expozice doplní a rozšíří nabídku kulturních atrakcí v regionu,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. Plzeňská brána slouží jako expozice Muzea Českého krasu od roku 1992, zatímco Pražská brána, která je od roku 2020 prázdná, se má stát novou atrakcí.

Obě brány navíc bude moci Muzeum Českého krasu zahrnout i do svých prohlídek města s průvodcem, o které je z řad turistů i Berouňanů tradičně velký zájem,“ uvedla starostka Berouna Soňa Chalupová. Pražská brána by se měla veřejnosti znovu otevřít nejpozději do roku 2027.

Autor: Šimon Mitro

Související

Požár skaldu olejů v Kladně (16. 5. 2024)
Domácí

V Kladně hoří sklad olejů. Místní nemají větrat

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

řízení
Krimi

Cizinec zkusil podplatit policisty kvůli jízdě pod vlivem. Hrozí mu šestiletý trest