středa 15. května 2024

Praha zavádí chytré lampy. Dovedou nabít i elektromobily

Praha předělává veřejné osvětlení na chytré lampy, jež mohou být v budoucnu osazeny nabíjecími stanicemi pro elektromobily.

Chytrá EVR lampa

Chytrá EVR lampa
Zdroj: MHMP

  • Chytrá EVR lampa
  • Zdroj: MHMP

Pražští radní schválili investice ve výši 220 milionů korun na modernizaci veřejného osvětlení. Celkem bude vybudováno 1026 nových stožárů a svítidel, z nichž 239 bude takzvaných EVR lamp, připravených na osazení nabíjecími stanicemi pro elektromobily. „Věřím, že i těmito kroky bude Praha schopna zajistit potřebnou infrastrukturu pro elektrické automobily,“ uvedl pražský radní pro infrastrukturu Michal Hroza.

Pražský magistrát počítá s tím, že do roku 2030 bude po ulicích hlavního města jezdit přibližně 180 tisíc elektromobilů. Plánovaný počet nabíjecích stanic do té doby činí alespoň 4 500. Chytré EVR lampy lze snadno vybavit nabíjecími stanicemi pro elektromobily bez dalších finančních, technologických či časových překážek. Jde aktuálně o jediný projekt hlavního města Prahy na výstavbu či přípravu nabíjecích stanic.

Nové lokality pro EVR lampy jsou vybírány s ohledem na obnovu distribuční soustavy s maximální úsporou nákladů při výstavbě nabíjecí infrastruktury. Zároveň tímto projektem dochází k modernizaci veřejného osvětlení pro lepší svícení.

Autor: Šimon Mitro

Související

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové