pondělí 16. září 2024

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo

Slovenské národní povstání, ač bylo krvavě potlačeno a jeho hlavní tváře popraveny v koncentračních táborech, mělo velký význam. Přiřadilo Slovensko k vítězným mocnostem.

Nastupeni_povstalci

Slovenští povstalci během národního povstání.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Slovenští povstalci během národního povstání.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Slovenské národní povstání, od něhož dnes uplyne přesně 80 let, nebylo takovým grandiózním úspěchem, jak se po desetiletí tradovalo. Pro Slováky však zůstává jednou z nejvýznamnějších událostí druhé světové války, protože jeho prostřednictvím, ač bylo Němci krvavě potlačeno, si tento národ před spojeneckými mocnostmi zachoval tvář, čímž odmítl kolaborantskou klero-fašistickou vládu Jozefa Tisa.

Odpor proti nacismu začalo vedení slovenské armády plánovat už od vpádu Němců do Sovětského svazu a reálné kontury začal převrat dostávat v roce 1943. Přestože její přípravy narušil rozpor mezi exilovým československým prezidentem Edvardem Benešem a představitelem slovenských komunistů Gustávem Husákem, který poslal dopis Josifu Stalinovi s žádostí o začlenění poválečného Slovenska do Sovětského svazu, vše 29. srpna 1944, střetem slovenských a německých sil před Žilinou, začalo.

Těžké boje, do kterých se na straně Němců přidala i slovenská kolaborantská Hlinkova garda, trvaly až do 28. října, kdy už bylo jasné, že nacistům se povstání podaří potlačit, ač přešlo do formy partyzánské války. Tečkou za ním bylo zatčení obou jeho hlavních představitelů, Rudolfa Viesta a Jána Goliána. Ti v následujících měsících zemřel v koncentračních táborech.

Autor: Jan Skala

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku