pátek 17. května 2024

Babiš včera: Žádné složky nemám! Babiš dnes: Složky si vedou všichni

Poslanci dnes druhým dnem pokračují v mimořádné schůzi, která má řešit bezpečnost státu. Stejně jako včera mají projevy útočný a osočující charakter.

profimedia-0852205437

Andrej Babiš mluvil k prázdným lavicím.
Zdroj: Profimedia

  • Andrej Babiš mluvil k prázdným lavicím.
  • Zdroj: Profimedia

Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku řeší druhý den na svém mimořádném jednání Poslanecká sněmovna. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil za bezpečnostní riziko Andreje Babiše (ANO). Když vyšlo najevo, že na něj sháněl citlivé informace, vše popřel.

„Žádné kompro jsem nesháněl, žádné složky nemám a to ani teď, ani nikdy v minulosti, to fakt není můj styl. Já hledám vždy fakta a jen z veřejných zdrojů. A to jsem chtěl i od mých kolegů, zadal jsem jim to, co jim zadávám před každým mým vystoupením, aby mi udělali rešerši z novinových článků,“ řekl Babiš v úterý.

Dnes je vše jinak. „Kapitalisti sami nám prodají provaz, na kterém je my pověsíme,“ cituje Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Vladimira Iljiče Lenina a poukazuje, že přesně tato slova volí i ministr zahraniční Jan Lipavský v interních materiálech Pirátské strany. Právě tato akta dnes dopoledne u řečnického pultíku v Poslanecké sněmovně Babiš vytáhl s tím, že i Pirátská strana, stejně jako další partaje vládní koalice, si vedou složky na své politické protivníky, v nichž jsou přesně ty informace, které sám Babiš požadoval po svém spolupracovníkovi v materiálech právě na pirátského ministra zahraničí. „Celá tato pseudokauza je to tom, že stejně věci, jako jsem chtěl já, dělají Piráti také,“ pronesl Babiš.

Piráti nebyli jediní, do koho se Babiš během svého projevu ve sněmovně obul. Na paškál si vzal i premiéra Petra Fialu, který včera řekl, že jeho předchůdce používá metody fízlování, ponižování a zastrašování. Šéf hnutí ANO mu na to konto doporučil psychiatrickou léčbu, protože prý trpí antibabišismem.

Velkým tématem včerejšího i dnešního jednání byl postoj k válce na Ukrajině, protože celá kauza se spisem na Lipavského začala tím, že ministr zahraničí nazval právě Babiše, který je známý svým odmítavým postojem vůči současné situaci na východě Evropy, bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku. „Největší ohrožení je militaristická, zradikalizovaná Fialova vláda,“ kontroval předseda nejsilnější opoziční strany. Podle něho už vláda vyměnila Čechy, Moraváky a Slezany za Ukrajince.

Včerejší zasedání sněmovny ovládli koaliční politici, kteří svým oponentům dlouho blokovali řečnický pultík. „Mail, který se týkal ministra zahraničí, byl jen tou poslední pověstnou kapkou, která ale naplno připomenula způsob politického boje, uvažování a metody Andreje Babiše. A to je chvíle, kdy je potřeba promluvit a kdy je potřeba věci jasně pojmenovat, a to je také smysl této mimořádné schůze,“ přednášel Fiala do poloprázdné Poslanecké sněmovny. Ta se nezaplnila ani při projevu Andreje Babiše, jen v předsálí členy stran ANO a SPD vystřídali politici vládní koalice.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny