pondělí 16. září 2024

Pondělní protest je v režii dezinformátorů, zemědělce chtějí jen využít proti vládě

Zemědělští nadšenci mimo oficiální struktury – tak sami sebe označují pořadatelé protestu, který chce v pondělí paralyzovat dopravu v Praze. Od akce se distancovala Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství i menší organizace.

342431578_605132954997105_5815480225328282389_n

Jindřich Rajchl.
Zdroj: FB / Jindřich Rajchl

  • Jindřich Rajchl.
  • Zdroj: FB / Jindřich Rajchl

Mezi nimi je například Zemědělské obchodní družstvo Brniště. „Akci v Praze 19. února nepodporujeme! My chceme být apolitičtí, chceme s vládou jednat a nikoli ji svrhnout,“ stojí na Facebooku družstva. To upozorňuje na fakt, že mezi požadavky organizátorů je mimo jiné demise vlády. „Každý protest s sebou nese riziko, že jej někdo bude chtít politicky unést, využít či zneužít. Přečtěte si prosím pečlivě výzvy svolavatelů a rozmyslete se řádně, zda a s kým se v této věci chcete anebo nechcete spojovat. Pro nás tudy cesta nevede,“ vysvětluje autor textu.

K největším propagátorům akce patří protivládní aktivista Jindřich Rajchl, dezinformační kanál KTV Live násilníka Ivana Smetany, proruský dezinformátor Daniel Sterzik vystupující pod přezdívkou Vidlák nebo provozovatel squatu Ondřej Thor, který své zapáchající ležení před Strakovkou vydává za petiční stánek. O propagaci protestu se snaží řada příznivců dezinformátorů.

Rajchl se snaží vehementně dokázat, že zemědělce nejde podpořit jako politik, ale jako občan. Na své facebookové stránce varuje, aby se zemědělci nenechali zneužít k osobnímu zviditelnění jiných. Vzápětí ale najíždí na svou protivládní rétoriku: „Stolička pod Fialovou vládou už se povážlivě kymácí. Tak pojďme zabrat, ať ji definitivně převrhneme a pošleme ty amatéry k zemi,“ píše Rajchl.

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů