sobota 18. května 2024

Policie stíhá přes sedm desítek dezinformátorů

Stále víc lidí čelí trestnímu stíhání za šíření nepravdivých nebo štvavých informací. Po ruské invazi na Ukrajinu vzrostlo množství nenávistných projevů vůči Ukrajincům, silně přibylo také lidí, kteří schvalují zločiny Ruska na Ukrajině.

Jana Peterková

Jana Peterková
Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

  • Jana Peterková
  • Zdroj: wiki.paralelnilisty.cz

Hlavně proruští dezinformátoři se snaží stupňovat nenávist k ukrajinským uprchlíkům, kteří u nás našli zázemí, a tak se sociálními sítěmi už nějakou dobu šíří například dezinformace o tom, že zatímco pro Čechy zdražila pražská zoo vstupné, Ukrajinci mají vstup za korunu. Další hoaxy například prorokovaly, že po zvolení Petra Pavla prezidentem čeká Čechy mobilizace nebo že ruskou invazi na Ukrajinu vykonstruoval Západ.

Aktuálně nejvíc frčí hoax o ukrajinském obilí a mouce, ve kterých jsou pesticidy. Ministerstvo zemědělství i Státní potravinářská inspekce už podobné výroky vyvrátily.

Mezi nejznámější dezinformátory patří také Pavel Zítko, který loni oznámil kandidaturu na prezidenta, ale nesehnal potřebný počet 50 tisíc podpisů, přestože opakovaně tvrdil, že je má. Vyškrtnutí ze seznamu kandidátů pak prohlašoval za účelové.

Nedávno se zase hlásil do výběrového řízení na post ředitele České televize. Protože nedodal všechny potřebné dokumenty, například doklad o vysokoškolském vzdělání, vyřadila ho Rada České televize ze seznamu uchazečů. Vzápětí poté natočil s Janou Peterkovou videa, kde tvrdí, že je vyřazený kvůli obavě ČT, že bude muset vysílat pravdu. Dvojice dezinformátorů kvůli tomu také udělala scénu v recepci Rady pro televizní a rozhlasové vysílání, kterou si spletla právě s Radou ČT.

Soudy už potrestaly několik dezinformátorů za šíření nenávisti nebo lží. Je mezi nimi například bývalá novinářka Jana Peterková, která tvrdila, že v domově pro seniory umírají lidé po očkování proti covidu nebo že vojáci NATO budou za lockdownu odstřelovat děti hrající si na hřištích. Patrik Tušl a Tomáš Čermák dostali trest za video, ve kterém vyzývali k odporu proti Ukrajincům, bývalý poslanec Lubomír Volný, který tvrdil, že se chystají vraždy pacientů, aby bylo možné diskreditovat Ivermectin. To je odčervovací pasta pro koně, o které dezinformátoři šířili, že léčí covid.

Související

profimedia-0874087756
Zahraniční

Atentátník Cintula je u soudu. Ten rozhoduje o jeho vzetí do vazby

Zastavené Porsche s nímž jel řidič v obci 98 km/h.
Krimi

V obci se řítil stovkou. O řidičák přišel na místě

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu