pátek 10. května 2024

Policejní razie v prezidentském paláci. U Dudy se ukrývali hledaní politici

Polská policie zatkla přímo v prezidentském paláci dva poslance opoziční strany, kteří měli nastoupit výkon trestu. Podle strany Právo a spravedlnost tím demonstruje současná vláda svou moc.

37167310384_58197cff14_b

Odsouzený exministr vnitra Mariusz Kamiński hraje hlavní roli v nejnovějším polském skandálu.
Zdroj: Flickr

  • Odsouzený exministr vnitra Mariusz Kamiński hraje hlavní roli v nejnovějším polském skandálu.
  • Zdroj: Flickr

Polskou politickou scénou otřásá skandál, v jehož středu je prezident Andrzej Duda. Právě v jeho přítomnosti, přímo v prezidentském paláci v centru Varšavy, totiž policie včera večer zadržela dva poslance opoziční strany Právo a spravedlnost, na které bylo vydáno nařízení k jejich dopravení do vězení. Bývalého ministra vnitra Mariusze Kamińského a jeho náměstka Macieje Wonsika totiž soud před lety uznal vinnými ze zneužití pravomocí a ačkoliv Duda oběma politikům dal milost, soud ji následně zpochybnil a vydal příkaz k zatčení. Oba muži mají ve vězení strávit dva roky. Duda, ačkoliv věděl, že po obou politicích pátrá policie, je pozval do prezidentského paláce k účasti na slavnosti u příležitosti jmenování nových poradců.

Členové strany Právo a spravedlnost, která po říjnových volbách, i když je vyhrála, skončila v opozici, tvrdí, že celá věc má politický podtext, za nímž strojí současná vláda Donalda Tuska. „Dnes jsme přestali být demokratickou zemi a stali se banánovou republikou,“ napsal na sociální sítě bývalý polský premiér Jacek Sasin a ukázal směrem na vládu s argumentem, že tímto okázalým způsobem pouze demonstrují svou sílu. To odmítá právě premiér Tusk, který požádal jak prezidenta Dudu, tak předsedu strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, aby už konečně zanechali své mocenské hry.

Celá kauza exministra vnitra a jeho náměstka sahá až do roku 2015, kdy k jejich odsouzení došlo. Krátce poté, jim tehdy novopečený prezident Duda dal milost, ovšem Nejvyšší soud ji zpochybnil, protože prezident ji udělil ještě před pravomocným odsouzením. Loni soud poslal oba politiky za mříže znovu a zrušil jim poslaneckým mandát z říjnových voleb.

Autor: Jan Skala

Související

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem