sobota 18. května 2024

Podobu výuky bude nově určovat výhradně ředitel školy

Striktně se držet osnov i formy výuky určené ředitelem teď budou muset všichni učitelé v České republice. Přišli tak o právo dané mezinárodní chartou, které jim umožňovalo vést individuální a autentickou podobu vyučování.

pexels-max-fischer-5212340

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Max Fischer

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Max Fischer

Značnou vlnu nevole zdvihlo rozhodnutí ministerstva školství. Poslanci se rozhodli zrušit jedno ze zásadních práv pedagogických pracovníků. Ti se teď budou muset řídit osnovami, které určí ředitelé škol. Hlavním iniciátorem změny zákona byl poslanec a ředitel královehradeckého gymnázia Matěj Ondřej Havel.

"Hlásím se k tomu, že proškrtat paragraf 22 byl můj nápad. Ředitel školy je ze zákona odpovědný za vzdělávací proces ve škole, nemůže být odzbrojený nemožností vynucovat si formy a metody uvedené třeba ve školním vzdělávacím programu. Jsem přesvědčený, že je třeba lajnovat hřiště pro dobré ředitele, nechci psát zákony podle těch špatných," uvedl Havel na svém Facebooku.

Podle řady lidí je novela zákona krokem zpět. "Ano, vlastní iniciativa, myšlenka, samostatnost, názor byly potlačovány zejména fašisty, komunisty, neomarxisty a nyní i progresivními liberály. Ani největší zločinci nedokázali násilím a represí potlačit svobodnou mysl," napsal jeden z mnoha odporujících facebookových uživatelů. Objevily se ale i souhlasné, nebo neutrální komentáře. "Silný nástroj v rukou ředitelů. Praxe ukáže, která teze byla ta správná," napsal jiný.

Učitelé měli právo na volbu metod a forem výuky od roku 1966. Zaručovala jim ho charta přijatá mezinárodní organizací UNESCO. Na jejím znění pracovalo mnoho expertů v oblasti vzdělávání z celého světa.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: medium.seznam.cz

Související

doktor
Domácí

Vyřizování dávek nemocenského pojištění se zrychlí

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy

47907916441_11dccbf6b5_b
Zahraniční

Arizona se zastala práv žen. Zrušila tmářský zákon zakazující potraty

zbraně
Domácí

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě